Училището в село Коларово отбелязва 90 години от построяването на самостоятелна негова сграда


Училището в село Коларово отбелязва 90 години от построяването на самостоятелна негова сграда
Снимка: Архив К.О.Р.Е.Н.И.
04 Май 2023, Четвъртък


Училищната летописна книга е увековечила посланието на академик Александър Теодоров – Балан към коларовлии

Автор: д.и.н. Димитър Тренчев

Датата 9 май е белязана с 90-годишен юбилей на едно съдбовно събитие за петричкото село Коларово. На този ден през 1933 г. е положен и осветен основният камък на съществуващата и функционираща по предназначение и до днес сграда на някогашното основно, а днес средно училище „Васил Левски“.

Честта да даде основополагащо начало е оказана на тогавашния директор на училището известния български художник Богомир Лазов (15 февруари 1906 г. – 27 декември 1969 г.).

Той е родом от Кюстендил и е един от многото жители на града под Хисарлъка, свързали професионалното си поприще със село Коларово и създали непреходни образци в сферата на църковното, просветното и читалищното дело, медицината и спорта. И то не само в Коларово, а и в останалите седем села на предпланинския район в северното подножие на Беласица планина, наречен Подгорие и на община Петрич като цяло.

Според стародавната традиция училищният директор Лазов полага култовия камък в източния десен ъгъл на изкопаните от 7 април до 5 май 1933 г. основи. Тяхното местоположение е определено на 23 март 1933 г. от оторизирана комисия, включваща: държавния архитект Йордан Димитров, началника на окръжното планоснимачно бюро Христо Гюрковски и строителния предприемач Коста Гръцки.

Поради прекомерната тежест на основния камък, при полагането му училищният директор Богомир Лазов е подпомогнат от трънския майстор Рангел Сираков от фирмата на предприемача Гръцки и местните майстори Евтим Димитров Караманов и Нове Трайков Лозанов.

Тържественото освещение е извършено от архиерейския наместник на Петричка духовна околия иконом Георги Попов в съслужение с енорийския свещеник на село Коларово протойерей Стоян Малинов.

Около тях с почетно присъствие на първа линия са уважени членовете на училищното настоятелство, начело с председателя Христо Иванов Бишев и на църковното настоятелство с председател Атанас Митрев и кмета на общината Димитър Иванов Пройков. Той, също както и директора Лазов, след края на богослужението поднася приветствие към коларовското насъбрало се множество.


Богомир Лазов, Борис Елисеев, Владимир Димитров-Майстора и Асен Василиев
 (от ляво надясно). Кюстендил, юли 1932 г. Снимка: Централен държавен архив 

Строежът е завършен на 4 ноември 1933 г., като заслуга за ускореното темпо имат всички жители на село Коларово. Те се включват както със средства, събрани чрез самооблагане на обща стойност 9046 лв., така и със свой безвъзмезден труд, подпомаган от подходящ впрегатен добитък и възлизащ на общо 143 последователни и непоследователни лични, семейни и дори фамилни тежки трудови дни.

Мобилизиращ ефект има и изказването на авторитетния български езиковед академик Александър Теодоров – Балан, който при своите теренни изследвания в района посещава и село Коларово. А училищната летописна книга, съхранявана днес в Националния музей на образованието в Габрово, е увековечила призивното посланието му към коларовлии:

„Пожелавам ви успешно завършване на училищната сграда, която ще бъде единствената гаранция за културното развитие на вашия край. Тя ще запази българския дух, тя ще формира характера, тя ще дисциплинира волята, ще запази нрави и обичаи. Тя ще бъде историческият паметник, строен от бежанско население, че оттатък Беласица и Ограждена е и си остава българско...“

На 21 декември 1933 г. новопостроената училищна сграда е официално приета и узаконена от държавната комисия. Тя включва: вече споменатия архитект Йордан Димитров, помощник училищния инспектор Димитър Стойчев, новия директор на училището Стоян Ораков, кмета на общината Димитър Пройков, секретар-бирника на общината Тома Попов и председателя на училищното настоятелство Христо Иванов Бишев.

След официалното приемане последва постепенно двугодишно обзавеждане със специализиран училищен инвентар и учебни пособия и през 1935 г. новата училищна сграда отваря врати за учители и ученици. Но само вторият етаж.

Паралелно с учебния процес продължава оборудването и на първия етаж, който е окончателно готов за учебната 1939 – 1940 г.

В периода 1974 – 1976 г. и в периода 1981 – 1983 г. са изградени конструктивно свързани със старата сграда пристройки, които оформят днешния окончателен облик на училищната сграда.

В навечерието на учебната 1984-1985 г. тогавашното основно училище „Васил Левски“ в село Коларово получава днешния си гимназиален статут.

Всъщност светското училище в село Коларово датира от 1910 г., а негов основоположник е Иван Атанасов Смуков - Тачката. Първият негов директор е Костадин Гаврилов Пиперевски. До изгражданеато на самостоятелна сграда, школото се помещавало в частни къщи, в бившото турско училище и в изгореното през 1913 г. от гръцките окупационни власти новоизградено българско училище.

Бележка на редакцията: Голяма част от информацията се публикува за първи път.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки