Русенският музей получи дарение от 20 възстановки на настолни игри от Древността и Средновековието


Русенският музей получи дарение от 20 възстановки на настолни игри от Древността и Средновековието
Снимки: РИМ-Русе
04 Май 2023, Четвъртък


Това са „Дама“, Римски шах „Рота” и „Алкерк“, изработени ръчно от естествени материали.

Автор: Десант

Русенският музей получи дарение от 20 настолни игри, които ще бъдат използвани в заниманията от образователната му програма. Това са възстановки, конструирани въз основа на проучвания и хипотези за периодите от Древността до Средновековието. Счита се, че игрите са използвани в за развлечение в различни части на страната.

Възстановките на настолни игри, които вече са в музея, са „Дама“, Римски шах „Рота” и „Алкерк“. Всяка една от тях е изработена ръчно от естествени материали.

Игралното табло е от кожен велур, което впоследствие се свива и образува малка торбичка, удобна за съхранение, носене и игра навсякъде. Пуловете са от стъкло или камък, а цветовете са нюанси на пясъчно бежово и черно. Всяка игра съдържа насоки за употреба на български и английски език.АЛКЕРК е най-сложната от трите игри. Това е стратегическа игра, използвана за възпитаване на бойни умения. Позната е в Египет, около 1000 години пр. Хр. В България достига вероятно през Византия през VIII в. сл. Хр., по време на войната с арабите, в която се включва и българският хан Тервел със своята армия. Доказателство за това е откриването й издълбана на варовиков блок на източната крепостна стена на Плиска. Подходяща е за деца на възраст от 7 години и нагоре.

ДАМА е игра, позната още от Древна Гърция и Рим. На крепостните стени на Плиска и Преслав също са намерени издълбани върху варовикови блокове схеми на играта „Дама“. Такава е намерена издълбана и на каменна скамейка пред скален манастир в Силистренско (VIII – XI век) и край Исперих.

Римският шах РOTA е римска стратегическа игра. Гравирани очертания на таблото се откриват върху камъни или тухли по много римски обекти и сгради из цялата Римска империя. Достигнала е до Балканския полуостров през Античността с римските легионери, когато тези части от Европа попадат под римска власт (I в. пр. Хр. – I в. сл. Хр.). Подходяща е за деца над 5-годишна възраст.Дарението на игри от древността е направено от Сдружение „Център за неформално образование и културна дейност АЛОС“ в рамките на изпълняваната от тях програма за образование чрез изкуство. От 2020 г. до сега сдружението изследва и възстановява пет типа игри в партньорство с Русенския музей и още десет исторически и археологически музеи в страната и с експертната помощ на доц. Павлина Владкова, проф. Георги Атанасов и д-р Мирослава Таскова.

През 2023 г. с подкрепата на Министерство на културата по проект „Музейни игри“ са изработени и самите игри - „Дама“, Римски шах „Рота” и „Алкерк“, с които са оборудвани образователните програми на партниращите музеи.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки