Дават на прокуратурата „Да, България“ и „Има такъв народ“


Дават на прокуратурата „Да, България“ и „Има такъв народ“
27 Април 2023, Четвъртък


Одитен доклад на Сметната палата за проверка на финансовата дейност и имуществото на партиите през 2021 г. е установил нарушения

Автор: Десант

Сметната палата дава на прокуратурата партиите „Да, България“ и „Има такъв народ“, става ясно от публикуван одитен доклад на институцията от проверка на финансовата дейност и имуществото на партиите през 2021 г. Проверени са 38 партии.

Случаите с двете формации, които са предадени на държавното обвинение, са на различни основания.

За ИТН основанието е чл. 58, ал. 1 от Закона за Сметната палата, който казва, че „при наличие на данни за престъпление Сметната палата изпраща одитния доклад и материалите към него на прокуратурата“.

Частите от одита, в които е описано нарушението на партията на Слави Трифонов, са заличени от публичната версия на доклада, така че не може да се установи какви са засечените от одиторите нередности. По информация на Mediapool става дума за средства, които не са разходвани по предназначение.

По-различен е случаят с „Да, България“. Партията на Христо Иванов е пратена на Софийска градска прокуратура на основание чл. 36, ал. 2 от Закона за политическите партии, тоест не заради данни за престъпление, а за несъответствия.

Законът предвижда, че при установени от Сметната палата нарушения от партиите при набирането или разходването на средства, при управлението на имуществото или при финансовата отчетност, институцията изпраща доклада в съответната му част, както и събраните доказателства на Софийската градска прокуратура в 7-дневен срок от приемането му. В случая санкцията е, че ако се стигне до системни нарушения, прокуратурата може да поиска от СГС разпускане на политическата партия.

Източник: Mediapool


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки