Малкият креслив орел се завръща у нас от Африка


Малкият креслив орел се завръща у нас от Африка
27 Април 2023, Четвъртък


Установени са нови негови гнезда в ПП „Русенски Лом“

Автор: Десант

Експерти от Дирекцията на природен парк „Русенски Лом“ и представители на Българско дружество за защита на птиците (БЗДП) извършиха мониторинг на вида Малък креслив орел (Clanga pomarina).

Проучването е проведено в териториалния обхват на парка и защитена зона „Ломовете“ от 18 до 21 април. Обследвани са седем терена, за които има данни, че тези птици гнездят.

Проверката е установила, че в някои от териториите те са изградили нови гнезда, а в други  - единият партньор от двойката все още не се е завърнал от Африка.

Малкият креслив орел е мигриращ вид, който прекарва зимата в Африка, южно от екватора. Орлите гнездят в широколистни гори на високи стари дървета. Хранят се с дребни гризачи като полевки, лалугери, дребни земноводни и влечуги. През размножителния период женската снася 2 до 3 яйца, които се мътят от двете птици в продължение на 33 - 43 дни. В повечето случаи орлите успяват да отгледат само едно малко за година.

През 2021 г. е поставен сателитен предавател на една млада птица от гнездо в ПП „Русенски Лом“. Тези устройства позволяват да се следи движението на птицата и да се получат важни данни за нейния миграционен път, важни места за почивка или за хранене по време на полета. Към днешна дата, птицата се завръща от Африка и в момента се намира в Турция.

Мероприятието е част от дейностите по проекта на БЗДП „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки