Протеин от водна леща ще конкурира кокошите яйца


Протеин от водна леща ще конкурира кокошите яйца
25 Април 2023, Вторник


Европейската агенция по безопасност на храните издаде положително становище за холандския концентрат от плаващото растение

Автор: Десант

Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA/ЕОБХ) издаде положително становище за холандския концентрат от водна леща в близко бъдеще той ще може да се появи на европейския пазар. Белтъчините на растението са съпоставими с тези на кокошите яйца. 

Водната леща (Lemna minor) е дребно плаващо, многогодишно растение, което образува гъсти колонии по повърхността на бавнотечащи водии. То може да се използва както в кулинарията, така и в медицината. Китайски лечители са открили неговите лечебни свойства още в древността. Установено е, че то притежава антиоксидантно, обезболяващо, противовъзпалително, противогъбично, противотуморно, диуретично, седативно и понижаващо температурата действие.

Сега ЕОБХ излезе с положително становище за безопасността на концентрата от протеин на водна леща, произвеждан от хорандската компания Robisco Foods и разреши използването му в хранителни продукти. 

Холандците са поискали още през 2018 г. да се направи оценка на техния нов продукт. 

Те разработват и произвеждат иновационни растителни съставки, спациализирайки се върху протеини на плах и влакна от водна леща и люцерна.



Съставната част от името на фирмата „рубиско“ означава растителен протеин, който се съдържа във всички зелените листа. Той отговаря за процеса на фотосинтеза и се смята за най-разпространение на Земята белтък.

Холандската компания е патентовала процеса на извличането му от водна леща, която се отглежда в контролирани условия.

С максимално възможния прираст на биомаса растението произвежда над 7 пъти повече протеин на хектар, отколкото соята. При това не се нуждае от пестициди. 

В контролираните условия биомасата се удвоява на всеки 36 часа. Реколтата може да се събира всеки ден, като се използва 100% от растението, т.е. няма никакви отпадъци.

Аминокиселинният профил на водната леща е аналогичен с този на животинските белтъчини в млечната сурватка и кокошите яйца. Скоро нейните протеини ще може да се използват в хранителните добавки, напитки, тестени изделия, храна за животни и пр.

Предстои Европейската комисия да приеме препоръката на ЕОБХ. Едва тогава юридически ще бъде дадена зелена светлина продуктът да се продава в Европейския съюз. Това може да отнеме още около 7 месеца.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки