Проект за реставрация превръща античния град Хераклея Синтика край Петрич в уникална туристическа атракция


Проект за реставрация превръща античния град Хераклея Синтика край Петрич в уникална туристическа атракция
Снимки: МРРБ
24 Април 2023, Понеделник


Обектът се посещава от над 70 000 туристи годишно, целта е техният брой да достигне 150 000 души

Автор: Десант

В античния град Хераклея Синтика край Петрич в момента се изпълнява проект за  реставрация и консервация, финансиран с малко над  5,6 млн.лв. от управляваната от МРРБ Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Основната цел на дейностите е Хераклея Синтика с прилежащите некрополи да се утвърди като конкурентоспособна туристическа атракция по средното течение на река Струма.

Проектът предвижда две зони – за културно-историческо наследство и за социализация. В първата зона ще бъдат представени антична крепостна стена, жилищен квартал, раннохристиянски некропол, централната градска част на античния град Хераклея Синтика – форум и прилежащи обекти, сгради под римския форум, магазини и светилища, гражданска базилика, раннохристиянска базилика и др.

Ще се изгради обслужващ център с билетна каса, помещение за екскурзоводи, тоалетни и склад, безплатен паркинг, инфраструктура за осигуряване на достъп за хора в неравностойно положение и свързваща алея между отделните археологически обекти.

Във втората зона ще се изгради посетителски център с виртуална зала за експониране на културното наследство. Ще има детски атракцион тип аквапарк, зона за широк обществен достъп, детски площадки, охраняем паркинг.До обекта се предвижда да има зона за храна и напитки, атракцион „Римски терми” с басейни, зона за настаняване, детски лагер и къмпинг зона. За да се повиши посещаемостта, ще бъдат организирани фестивали.

Според данните на общината над 70 000 туристи годишно посещават древния център. Очакванията са след изпълнението на проекта Хераклея Синтика да бъде посещавана от над 150 000 туристи годишно.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки