Нова дискусия за Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в парка на НДК


Нова дискусия за Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в парка на НДК
21 Април 2023, Петък


Ще се обсъжда проектът на задание за възстановяването му в автентичния вид

Автор: Десант

На 26 април (сряда) от 17,30 часа в Централния дом на архитекта на ул. „Кракра“ 11 в столицата ще се проведе дискусия по проекта на задание за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в парка на НДК. 

Техническото задание поставя изисквания за постигане на естетическа, емоционално въздействаща, здравословна, безопасна и общодостъпна среда, в която да бъде материализирана историческата, културната и родовата памет за загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове.



Всяко предлагано решение за възстановяване на мемориала следва да допринася за пълноценното обогатяване на съществуващата физическа среда чрез пространствено обоснована и естетически балансирана намеса. То следва да доказва, че при реализацията си реално ще повиши качеството на средата на парковото пространство, без да препятства и изменя характера на ежедневно извършваните дейности на територията на парка, посочват от Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община.

До момента за територията на мястото на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в градината на НДК са проведени три архитектурни конкурса от НАГ - през 2014, 2018 и 2019 г., като нито един от тях не завърши с определяне на победител.



За възстановяването на Мемориала и паметните плочи в автентичния им вид през декември 2022 г. беше обявена процедура по Закона за обществените поръчки за изготвяне на задание за провеждане на бъдещия конкурс. За изпълнител беше избран „Национален център за териториално развитие“ ЕАД.

Мемориалният комплекс от възпоменателни плочи в знак на признание към героизма на полковете от Желязната софийска дивизия е бил разположен на територията на Пехотните „Витошки“ казарми. Открит е на 28 октомври 1934 г. от Цар Борис III по време на честването на 50-годишнината от формирането им.

Мемориалът е демонтиран през 1977 г. при строителството на Националния дворец на културата.



Припомняме, че през есента на 2017 г. пред НДК бе върнат лъвът от разрушения Войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк. Фигурата на царственото животно с лапа върху картата на Санстефанска България бе поставена на мястото на демонтирания паметник „1300 години България“.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки