Проверки са засекли некачествено гориво по бензиностанциите


Проверки са засекли некачествено гориво по бензиностанциите
Снимката е илюстративна
20 Април 2023, Четвъртък


От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор успокояват, че пробите с отклоненията са сравнително малко. Вижте какво препоръчват специалистите

Автор: Десант

Близо 54 000 литра горива са изтеглени от бензиностанциите в страната за първите три месеца на годината. Причината са проблеми с качеството, разкри репортаж по телевизия „България от ер“. 

Пробите с отклоненията са сравнително малко, според Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

„Бяха извършени проверки на 308 обекта и бензиностанции, като бяха взети 438 проби. От тях 245 проби гориво от дизелови двигатели и 180 проби бензин. Установени са общо 19 несъответствия, като от тях 14 са на течните горива и 5 от биодобавка. Като процентно отношение, течните горива - 3,19% не съответстват на изискванията“, обясни в ефира на медията директорът на Главна дирекция „Контрол и качество  на течните горива“ към ДАМТН Димка Иванова.

Главният юрист на Петролната и газова асоциация Светослав Бенчев обаче настоя, че в България няма проблеми с качеството на горивата.

„Случват се отклонения, но това не са по големите вериги, тъй като всички членове на Петролната и газова асоциацията имат вътрешни системи за контрол. Проверяваме качеството на дизела и бензина по всички критерии и то съответства с всички общоприети европейски практики“ - твърди той.

По думите му проблемите, които се наблюдават при пробите, са предимно свързани със смесването на партиди бензин и дизел, превозване в един и същи камион.

Собственици на автосервизи споделят, че при тях често идват клиенти, които след зареждане на дадена бензиностанция, след това се оплакват от проблеми по двигателя“. 

Заради некачественото гориво по бензиностанциите у нас специалисти препоръчват смяна на филтри и масло на 10 000 км.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки