Община Гулянци ще ремонтира покрива и ще реставрира фасадите на Етнографския музей в село Брест


Община Гулянци ще ремонтира покрива и ще реставрира фасадите на Етнографския музей в село Брест
20 Април 2023, Четвъртък


Къщата е построена през 1934 г. от търговеца на върбова кора Тачо Найденов 

Автор: Дина Харизанова

По проект „Красива България“ Община Гулянци ще ремонтира покрива и ще реставрива фасадите на Етнографския музей в село Брест. За извършването на строителните дейности е обявена обществена поръчка с прогнозна стойност 120 670,73 лв. без ДДС.

Къщата е построена през 1934 г. от Тачо Найденов, който бил търговец на върбова кора. До 1953 г. сградата е жилищна, като двете помещения към улицата в партерния етаж са били с търговски функции.

През 1954 г. къщата е придобита за нуждите на Окръжни музеи – Плевен и в нея е експонирана етнографска сбирка. През 2001 г. имотът е актуван като общинска собственост.
 
През 2019 г. е извършено проучване на състоянието на сградата с цел нейното опазване. Установени са течове на покрива, компрометирана мазилка и пукнатини по детайлите и профилираните пластики, отмиване и избледняване на повърхностния слой на фасадите, увреждане по парапета на балкона.



По дървените врати и прозорци са установени сериозни увреждания и необратими процеси на гниене вследствие на климатични влияния и насекомни нападения, налагащи подмяна.



Констатирано, че:

- Покривът има течове, водосточните улуци, както и ламаринени обшивки са корозирали и поради факта, че улуците не стигат до нивото на уличната и дворната настилка са започнали процеси на деструктиране и разпад на каменните цокли.

- На много места се забелязва компроментирана мазилка и пукнатини по детайлите и профилираните пластики.

- На много места по всички фасади се забелязва отмиване и избледняване на повърхностния слой боя.



Освен реставрацията на фасадите, смяна на дограмата и ремонт на покрива, ще бъдат възстановени характерните оригинални детайли по фасадата на сградата, коетко ще бъде извършено от специализирани фирми, съобразно изискванията на НИНКН за аналог на материал, пропорции и размери.

Крайният срок за подаване на оферти по проекта е 2 май.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки