Добричкият музей представя „Автобиография“-та на Райна Княгиня, ушила знамето на панагюрските въстаници


Добричкият музей представя „Автобиография“-та на Райна Княгиня, ушила знамето на панагюрските въстаници
19 Април 2023, Сряда


Малко известен факт е, че тя я написва през 1877 г. и книгата излиза първо на руски език в Москва, а е преведена и издадена в България едва през 1935 г.

Автор: Десант

„Аз уших байряка… Ние помним…“ – така е онасловена организираната от Добричкия музей и НЧ „Български искрици 2016“ среща, посветена на една от най-емблематичните личности на Българското възраждане и нейната „Автобиография“ – Райна Попгеоргиева Футекова, останала завинаги в историческата ни памет като Райна Княгиня.

Събитието е насрочено за 17,30 ч. на 19 април и ще се състои в музея в Градския парк „Свети Георги“.

Ако житейският път на будната 20-годишна учителка, ушила и развяла гордо знамето на панагюрските въстаници, е добре познат, то сравнително по-малко известен факт е, че през 1877 г. тя написва своята „Автобиография“, излязла първо на руски език в Москва, преведена и издадена в България едва през 1935 г.

Това е всъщност първата и особено ценна книга за Априлското въстание, запечатала духа на времето, плод на непосредствените впечатления, преживявания и спомени на свидетел на събитията – Райна Попгеоргиева, завещавала на поколенията вълнуващия разказ от първо лице за един героичен живот, изпълнен с безкористна любов към Отечеството.

През годините тази малка книжка е преиздавана с подкрепата на родолюбиви българи, но неголям е броят на запазените екземпляри от 1935 г. с оригиналния правопис. Едно от тези редки и изключително ценни антикварни издания ще бъде представено на вниманието на посетителите.

Целта на организаторите е чрез жива картина и завладяващи откъси от личната изповед на „българската Жана д'Арк“ гостите на проявата да се пренесат в далечната априлска пролет на 1876 г.; да усетят вълнението на младата панагюрска учителка от съдбоносната ѝ среща с Георги Бенковски; да се потопят във всеобщия възторг и надеждата на онези, „които провъзгласяват свободата, свалят турското знаме от конака и се целуват един друг по улиците“; да почувстват непреклонната воля на пламенната родолюбка при разпита й от турците, възпят от народа в песен.

Провокирани от спомените и размислите в тази малка родолюбива книжка, участниците в проявата ще могат да поразсъждават върху голямата и вечна тема за свободата и безсмъртието, а за най-активните в тази импровизирана дискусия организаторите са подготвили специална награда – копие на книгата на Райна Княгиня.

Гостите на културното събитие ще се насладят на любими български патриотични песни в изпълнение на талантливите ученици от СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководител Гергана Димитрова, които ще ги потопят в романтиката, величието и героизма на възрожденската епоха.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки