В Санданско пръскаха срещу ръждива борова листна оса


В Санданско пръскаха срещу ръждива борова листна оса
Снимка: ИАГ
18 Април 2023, Вторник


Повредите, които причинява вредителят, са свързани с изхранването на нейните ларви

Автор: Десант

В края на миналата седмица на площ от 2279 дка култури от черен бор в землищата на санданските  селата Яново, Петрово и Лехово бе извършено въздушно пръскане срещу ръждива борова листна оса. При третирането на насажденията срещу насекомния вредител е използван биологичен препарат, който не е вреден за здравето на хората, информират от Изпълнителна агенция по горите.

Повредите, които причинява ръждивата борова листна оса, са свързани с изхранването на нейните ларви. Те скелетират епидермиса на иглиците, докато по-възрастните ларви изяждат целите иглици. Хранят се групово с едногодишни или по-стари игли, оставяйки новорастящите иглички недокоснати.

В резултат на нападението приемането на хранителни вещества от дърветата се затруднява, а това води до намален прираст. Системното недохранване на дърветата може да доведе до физиологично отслабване и податливост към заболявания.

Ръждивата борова листна оса има едно поколение годишно. Повечето яйца се излюпват от април до средата на май, след което започват да се хранят със съществуващите иглици. Храненето на ларвите продължава от 4 до 6 седмици.

След като завършат своето развитие те какавидират в почвата. Възрастните се появяват от началото на септември до късна есен. Във високите планини и по-северните райони жизненият цикъл на осата може да продължи 2 години.

Авиобиологичната борба се провежда срещу лъжегъсеници в млада възраст, когато все още обезлистването е слабо. Ефектът от третирането с биологичния препарат ще бъде отчетен по процента на загиналите лъжегъсеници на ръждивата борова листна оса от експертите на Лесозащитна станция - София след две седмици.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки