Прокурор: Журналистите ходят със скъсани обувки, но не се продават за пари


Прокурор: Журналистите ходят със скъсани обувки, но не се продават за пари
Стара снимка на Съдебната палата в София, където се е помещавал Софий­ският областен съд
12 Април 2023, Сряда


Това заявява преди 80 години Тодор Карагьозов в обвинителната си реч по тьй наречената „Трикотажна афера“

Автор: Дина Харизанова

Любопитна дописка в бр. 300 на вестник „Шуменско слово“ от 3 април 1943 г. цитира ласкавите думи на един прокурор, произнесени преди 80 години по адрес на българските журналисти, които днес биват наричани „мисирки“ и много от тях се славят с продажничество и медиен слугинаж на определени политически и икономически кръгове от сегашната ни действителност. Но някога те са били уважавани и достойни служители на перото. 

От кратката публикация в старата газета научаваме, че прокурорът при Софий­ския областен съд Тодор Карагьозов в обвинителната си реч по тьй наречената „Трикотажна афера“ упрекнал защитата, че е засегнала българският печат. Ето какво е казал държавният обвинител:

„България трябва да се гордее със своите журналисти, които аз поставям на по-високо място от европейските, защото те наистина с чест вършат своята работа.

Ние знаем тяхната дейност и я следим. Ние знаем, че те са устояли на изкушението да получат големи суми, за да замьлчат или да заменят само една дума. Те ходят със скъсани обувки, но никога не приеха да продадат за пари своите разбирания и да изоставят дълга си.“



Тези прокурорски слова днес звучат почти невероятно, но са факт – документиран черно на бяло. 

Както отбелязва в информационната си бележка дописникът в „Шуменско слово“: „Преценката на г. прокурора е твърде ценна, защото изразява мнението на един правник, който всеки ден се сблъсква с безброй случаи на разнолика спекулантска дейност“.

Ако въпросният господин прокурорът имаше възможност днес да практикува професията си, със сигурност щеше да си скубе косите и да се отрече поне трижди от думите си. Уви! Както бихме перифразирали старата сентенция: „О, времена, о, журналисти!".

За самата „Трикотажна афера“ почти нищо не е известно. Единствено в „Дневника на правосъдния министър в правителствата на Георги Кьосеиванов и Богдан Филов“ откриваме няколко реда, писани от Васил Митаков на 19 юни 1943 г.:

„От вчера започна разглеждането на тъй наречената Трикотажна афера. Подсъдимите са седем души, от които петима осъдени на смърт. Повереници са: проф. Долапчиев, Смилов, Сокеров, Разбойников, Стоименов, Антонов, Чернооков, Атанас Атанасов, Шумков, Досю Драганов. Всички много добри адвокати и добре подготвени по делото“. 


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки