Байкушевата мура ще бъде изследвана с томограф и резистограф, туристите ще гледат дървото отдалече


Байкушевата мура ще бъде изследвана с томограф и резистограф, туристите ще гледат дървото отдалече
Снимки: ПП „Пирин“
12 Април 2023, Сряда


Ще бъдат обследвани различни части на природната забележителност, за да се провери цялостното й състояние

Автор: Десант

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова разпореди незабавно да се пристъпи към конкретни действия, за да бъде опазена и съхранена Байкушевата мура, след като провери преди дни на мястото на най-старото иглолистно вековно дърво в България.

Проверката е инициирана след сигнал от директора на парка Росен Баненски до ръководството на министерството, че е констатирано пречупване на клон на вековното дърво с диаметър около 40 см.



Предстои да бъдат извършени изследвания на цялостното състояние на най-посещаваният дендрологичен обект в страната. След това учените трябва да обосноват предложения за конкретни действия в краткосрочен и дългосрочен план.

Ще бъдат обследвани различни части на дървото, за да се проверят резултатите и на останалите клони и цялостното му състояние. Първият скрийнинг ще даде представа относно протичащи гнилостни процеси и какъв е относителният им дял.

Байкушевата мура ще бъде изследвана със специализирана техника – томограф и резистограф, от специалисти със солиден опит в поддръжката на дървото, което ще даде отправна точка за последни действия за нейното опазване.

Най-старото иглолистно дърво ще може да бъде наблюдавано от туристите от разстояние, а достъпът ще остане ограничен, докато не бъдат предприети мерки, така че да се осигури пълна безопасност за посетителите.

Обществеността ще бъде информирана за всяко меропредприятие по опазването на Байкушевата мура.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки