Лекция-презентация НАИМ при БАН ще запознае малките посетители с „Игрите и играчките в древността“


Лекция-презентация НАИМ при БАН ще запознае малките посетители с  „Игрите и играчките в древността“
Римска статуя на момиченце, играещо на ашик. Източник: Уикипедия
11 Април 2023, Вторник


Те ще могат да поиграят на йо-йо, ашици, дама и rota (разновидност на морския шах)

Автор: Десант

На 22 април Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките кани най-малките почитатели на науката Археология на лекция-презентация „Игрите и играчките в древността“.

Какво представлява науката Археология? С какви играчки са си играели децата през Праисторията и Античността? И с какви игри са се развличали малчуганите в Египет, Гърция, Рим? Служителите на Археологически музей ще се опитат да отговорят на всички тези въпроси, показвайки интересни карти, снимки, предмети и предоставяйки възможността на малките музейни посетители да поиграят на игрите, с които човечеството се забавлява от както свят светува.

Музейната програма има продължителност от 1 час и 30 минути и се провежда в два основни модула:Първият модул стимулира богато опознавателно изживяване на децата и учениците посредством интеракция с оригинални артефакти, с техни реплики и възстановки. Специализираният разказ обяснява науката Археология и представя основните периоди в културно-историческото развитие на българските земи в древността: Праистория, Античност, Средновековие.

Вторият модул включва адаптирани лекции за забавленията на хората в древността – музика, танц, театър, гладиаторски зрелища, детски играчки, ролеви и настолни игри.

Ще има и практически занятия по игра на йо-йо, ашици, дама и rota (разновидност на морския шах).


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки