В Асеновград откриват изложба на чудотворни икони и свети мощи


В Асеновград откриват изложба на чудотворни икони и свети мощи
11 Април 2023, Вторник


С нея местният музей ще отбележи 940-годишнината от създаването на Бачковския манастир

Автор: Десант

Историческият музей в Асеновград ще отбележи 940-годишнината от създаването на Бачковския манастир с изложбата „Чудотворните икони и свети мощи на Балканите”.

Обителта, която великият доместик Григорий Бакуриани основава, е с изключително значение за социално-икономическото, духовно и културно развитие на Асеновград, защото векове наред манастирът и неговият регион преживяват заедно катаклизмите на историята под знака на меча и кръста.

Днес Бачковският манастир е обител с непреходна духовна, историческа, художествена и архитектурна стойност, но хилядите поклонници са привлечени най-вече от неговата чудотворна икона. 

Мобилната фототипна изложба от програмата на Държавния културен институт към министъра на външните работи е реализирана съвместно с Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“. Показани са 24 пана на църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи. Историята на всяка обител и на всяка икона се представя в увлекателен разказ за живата вяра.

От 10-те представени чудотворни икони, 3 са от региона на Асеновград – на Бачковския манастир „Св. Богородица - Влахерниотиса”, на храмовете „Св. Богородица - Благовещение” – Асеновград и „Св. Богородица – Успение”, кв. „Горни Воден“.

Изложбата е съпроводена с каталог, който подробно представя нейната концепция. Експозицията ще бъде открита от своите автори от Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев” Александра Трифонова, Аксиния Джурова и Вася Велинова, както и от директора на Държавния културен институт към МВнР Снежана Йовева. Откриването ще започне точно в 17:00 ч. в залите на Старинно училище „Св. Георги” в Асеновград.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки