Представят резултатите от археологическото проучване на Кале Широково


Представят резултатите от археологическото проучване на Кале Широково
Снимка: РИМ-Русе
11 Април 2023, Вторник


През 2022 г. екипът археолози успява да проучи участък от основната крепостна стена с прилежащата й кула и част от средновековно жилище от времето на Второто българско царство

Автор: Десант

На 13 април от 18:00 ч. в Екомузея в Русе уредникът от отдел „Археология“ Деян Драгоев ще представи резултатите от археологическото проучване на Кале Широково през 2022 г.

Късноантичната и средновековна крепост е разположена на естествено защитен скален нос, при сливането на реките Баниски и Черни лом.

С целево финансиране от страна на Министерство на културата и Община Две могили е проучен участък от основната крепостна стена с прилежащата й кула № 2 и протейхизмата (спомагателна стена) на късноантичното укрепление.

Разкритите стени смайват със своите размери и техника на градеж. Изградени са от големи до 2 м в дължина каменни блокове, върху които археолозите откриват множество знаци, поставяни от древните майстори каменоделци. Документираната широчина на крепостната стена и кули е от 3,50 до 4,80 м, което я превръща в най-широката известна понастоящем крепостна стена в днешните български земи.

Благодарение на мощната си укрепителна система, изграденото в средата на V в. укрепление успява да преживее аваро-славянските нашествия от края на VI в., превръщайки се в една от трите засвидетелствани крепости в долината на р. Русенски лом с регистриран живот в първата половина на VII в.

През 2022 г. екипът археолози успява да проучи и част от средновековно жилище от времето на Второто българско царство.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки