На 7 април рожден ден празнува Младият глас на Странджа – талантливият народен певец Стойко Василев


На 7 април рожден ден празнува Младият глас на Странджа – талантливият народен певец Стойко Василев
07 Април 2023, Петък


Най-знаковите му изпълнения са събрани в албума „Самодивски огън“, втората част на който се очаква да излезе през 2024 г

Автор: Десант

На 7 април рожден ден празнува Младият глас на Странджа Стойко Василев. Той навършва 29 години, през които е натрупал огромна колекция от награди и отличия от фолклорни конкурси и надпявания.

Той има множество участия в специализирани телевизионни и радиопредавания и е чест гост на „От българско по-българско“ по телевизия СКАТ с водещ Галя Асенова. Негови клипове се излъчват и по БНТ, „Тянков тв“ и могат да се чуят в ефира на националното ни радио.

Най-знаковите му изпълнения са събрани в албума „Самодивски огън“, втората част на който се очаква да излезе през 2024 г. Тогава Стойко Иванов ще навърши 30 години и за своя юбилей е планирал грандиозен концерт на сцената на Летния театър в Бургас, където на сцената с него ще излязат най-известните странджански народни певци.

По повод кръглата си годишнина певецът ще издаде и книга, посветена на странджанската народна песен и нейните именити изпълнители.

Гласовитият народен певец е роден в Бургас, но родът му е от село Момина църква. Още от малък той израства в музикална среда – баба му е известната народна певица Митра Будакова. Първата песен научава пък от баба си Елена. Негов роднина е и оперният певец Стоян Попов.

Орисан да върви по пътя на музиката, Стойко завършва музикалното училище в Бургас, където таланта му школува легендарната Калинка Згурова. Той неведнъж застава на сцената до нея, както и до други големи странджански изпълнители като Янка Рупкина, Милка Андреева и Златка Ставрева.

Участвал е в редица фолклорни предавания в телевизионния ефир. Записи с негови изпълнения са включени в програмата на почти всички телевизионни канали и радиостанции.

Вече 12 години младият певец ръководи хор „Самодивски огън“ при бургаското читалище „Пенчо Славейков“. Под неговите вещи напътствания самодейките печелят една след друга награди от различни фолклорни форуми.

Екипът на „Десант“ пожелава на Младия глас на Странджа още цяло съзвездие творчески успехи, слава и почести. И все така да се радва на любовта на признателната публика и на безбройните почитатели на странджанската песен.


В категории: Добри Вести , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки