В Старо село откриват паметник на дългогодишния командващ на Строителни войски ген. Васил Василев


В Старо село откриват паметник на дългогодишния командващ на Строителни войски ген. Васил Василев
Снимки: Община Мездра
03 Април 2023, Понеделник


Сред по-значимите обекти, изградени под негово ръководство, са химкомбинатите във Враца и Видин, текстилния комбинат във Враца, циментовият завод в Бели извор, ТЕЦ „Бобовдол“ и др.

Автор: Десант

Бюст-паметник на ген.-полк. инж. Васил Василев (1933-2004 г.), командващ на Строителни войски 1973-1993 г., откриват на 3 април в родното му място – Старо село, община Мездра. Организатори на събитието, с което ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на изтъкнатия военен деец, са Камарата на строителите в България (КСБ), Национален клуб на строителите ветерани (НКВС) и Община Мездра.

Изграждането на бюст-паметника е осъществено по инициатива на инж. Илиян Терзиев – председател на Управителния съвет (УС) на КСБ, инж. Тодор Топалски – председател на УС на НКСВ и инж. Виктор Шарков – първи зам.-председател на УС на НКСВ, със съдействието на кмета на община Мездра Иван Аспарухов.

Средствата са осигурени от дарения на ръководители на строителни фирми – членове на КСБ и от бивши командири от Строителни войски.

Проектът е дело на известния столичен скулптор Петко Арнаудов, а изпълнението на бюст-паметника – на младия врачански скулптор Иван Симеонов, възпитаник на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино, община Роман.



Васил Вълчев Василев е роден на 3 април 1933 г. в с. Старо село, Врачанско. Завършва гимназия в Мездра (1951), Народно училище за трудови офицери „Ген. Благой Иванов“ (1955) и Висш институт по архитектура и строителство (1965), специалност „Промишлено и гражданско строителство“.
  
Започва професионалната си кариера на обект в софийското село Га̀бер, след което работи във Видинската напоителна станция, помпената станция в село Гомотарци и Окръжно пътно управление – Враца. Впоследствие е технически ръководител, групов технически ръководител, заместник-главен инженер и началник на „Заводски строежи“ – Враца.

Сред по-крупните обекти, които са изградени под негово ръководство, са химкомбинатите във Враца и Видин, текстилния комбинат във Враца, циментовият завод в Бели извор, Завода за полупроводниĸови прибори в Ботевград, ТЕЦ „Бобовдол“ и др.

През 1973 г. е назначен за главен инженер на Строителни войски. Същата година е повишен в заместник-началник на Строителни войски, отговарящ за строителството и началник на Техническото управление. През 1978 г. става началник на Главно управление на Строителни войски, кой ръководен пост заема до февруари 1993 г., когато е заменен от ген.-майор Радослав Пешлеевски.

Ген. Васил Василев отговаря за строежа на Девненския промишлен комплекс, Завода за обработка на алуминий и Комбината за товарни автомобили „Мадара“ в Шумен, Завода за стоманени телове и въжета в Роман, Мемориалния комплекс на връх Бузлуджа, Миннообогатителния комбинат „Елаците“ и др.
  
Народен представител е в IX (XXXV) Обикновено народно събрание (1986-1990 г.). Председател на Българската федерация по вдигане на тежести (1989-1998 г.).

Носител е на редица държавни отличия.

Ген.-полк. инж. Васил Василев умира на 2 януари 2004 г. в София.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки