Подменят изгнилите стъпала на камбанарията на храма в Самоков


Подменят изгнилите стъпала на камбанарията на храма в Самоков
Снимки: Община Самоков
31 Март 2023, Петък




Автор: Десант

Ремонтират камбанарията на Митрополитската църква в Самоков. Дървеното стълбище, по което се стигаше, за да се бият камбаните, бе изгнило и опасно. За подмяната му беше обявена дарителска кампания. Община Самоков отпусна дървения материал.

До края на седмицата ще се монтират новите парапети.



След подмяната на стълбите предстои да се направи измазване на стените, а на отворите да се поставят специални мрежи, които да предпазват от снегонавявания. От влагата и снега голяма част от вътрешната мазилка под прозорците е паднала. Част от тези дейности ще се извършат от Общинското строително предприятие.

Със събраните по дарителската сметка средства, които към момента са около 25 хил. лв., ще се ремонтира и фасадата.

Църквата „Успение на св. Богородица”, наричана още Митрополитска, е осветена през 1793 г. Тя е съградена със средствата на родолюбиви самоковци, като на мястото преди това е имало на по-малка църква от ХVІІ век.  

Дърворезбата по иконостака е върху орехови дъски, които конски керван пренесъл от далечния Атон. Иконите са дело на зографа Христо Димитров. Този иконостас е първият паметник, отзнаменувал раждането на Самоковската художествена школа.

Днес, наред с уникалната дърворезба, в църквата се пазят икони на основоположника на самоковската школа Христо Димитров, Захари Зограф, Иван Николов Иконописец, Никола Образописов, Захари Попрадойков, Коста Геров – Антикаров, Михаил Белстойнев.




В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки