„Танците на българина“ събират на сцена в Бургас ансамблите „Тракия“, „Пирин“ и „Странджа“


„Танците на българина“ събират на сцена в Бургас ансамблите „Тракия“, „Пирин“ и „Странджа“
30 Март 2023, Четвъртък


Така най-добрите български народни танцьори, певци и музиканти ще почетат 100 години от рождението на проф. Кирил Дженев

Автор: Десант

„Танците на българина“ е мотото на спектакъла, който ще събере в едно ансамблите „Тракия“, „Пирин“ и „Странджа“. На 10 юни от 19,30 ч. на сцената в Летния театър в Бургас ще излязат най-добрите български народни танцьори, певци и музиканти. Изпълненията им ще са в чест на стогодишнината от рождението на проф. Кирил Дженев – един от основоположниците на сценичната фолклорна хореография у нас.

Професор Дженев (1922 – 2006) е създател на над сто танцови произведения, като творчеството му става фактор, който влияе върху изкуството на неговите съвременници и последователи. Кирил Дженев е хореограф  в Държавния ансамбъл за народни песни и танци - София още от неговото основаване през 1951 г., а през 1970 г.  става хореограф в Ансамбъл „Пирин“ – Благоевград. Най-яркото му дело е създаването на Държавен фолклорен ансамбъл "Тракия" - Пловдив през 1974 г.

Паралелно с хореографската си дейност, проф. Дженев се занимава и с научна работа. Издава сборника "Български сценични танци", участва като съавтор в написването на „Терминология на българската хореография“, "Теория за строежа на движенията" и "Универсален танцопис". Автор е на учебника "Кинетография" или Танцова партитура – новаторска система за описване на танцовите движения на цялото тяло върху петолиние, успоредно с нотописа.

Проф. Кирил Дженев е един от най-изтъкнатите педагози-хореографи на България. Преподава в Държавното хореографско училище още от създаването му. През 1974 г. полага началото на специалността "Хореографска режисура" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство град Пловдив.

Спектакълът „Танците на българина“ ще представи класически образци на фолклорната ни школа - от танца, през музиката и вокалното майсторство до красивите и пищни костюми.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки