Изложбата „Първи владетели на Европа“ разказва за появата на йерархии между древните южноевропейци


Изложбата „Първи владетели на Европа“ разказва за появата на йерархии между древните южноевропейци
Снимка: РИМ-Русе
30 Март 2023, Четвъртък


Русенският музей участва в нея с две кремъчни ядра от Късния халколит, меден слитък, използван като домонетна форма през късната бронзова епоха и Боровското съкровище

Автор: Десант

Директорът на Регионален исторически музей – Русе проф. д-р Николай Ненов е в Чикаго, където ще участва в откриването на Международната изложба „Първите владетели на Европа“ в Музея „Фийлд“. Експозицията представя повече от 700 културни ценности на 26 институции от 11 държави. 

Изложбата „Първи владетели на Европа“ изгражда строен разказ за появата на йерархии между древните хора в Южна Европа. Тя показва не само съкровища, злато и сребро, но и разнообразни предмети, които свидетелстват за обмен на материали, за търговия и пътувания между отделните области на древния свят.

Русенският музей участва в изложбата с два броя кремъчни ядра от периода на Късния халколит (4500-4200 г. пр. Хр.), един меден слитък във формата на разпъната кожа, използван като домонетна форма през късната бронзова епоха (1600 – 1200 г. пр. Хр.) и Боровското съкровище от IV в пр. Хр., употребявано в ритуални царски празненства. 

„Наистина българското културно наследство заслужава да бъде видяно в световен мащаб, тъй като то представлява съществена част от многообразието на културни изяви, които представят развитието на човешката цивилизация“, коментира проф. Николай Ненов.

Поканата за участието в международната изложба „Първите владетели на Европа“ идва от Музея „Фийлд“ в лицето на Уилям Паркинсън, уредник по антропология в Музея Фийлд и професор по антропология в университета на Илинойс в Чикаго.

Познанството му с проф. Ненов датира от 2014 г., когато за първи път водят разговори за възможно бъдещо гостуване. По това време Уилям Паркинсън има редовни проучвания в Гърция и интересът му е насочен към праисторията, а тъкмо оттам тогава тръгва интересът към йерархиите в древните общества.

„Решихме да се включим, тъй като важно е не само участието на наши експонати в такава изложба. „Първите владетели на Европа“, ще може да бъде основание българите там, както и техните американски приятели, да разберат достойното място на родината им. Чрез участието си в изложбата ние показваме културна политика, разбиране за стойността на артефактите, както и смисъла от научното сътрудничество“, казва проф. Ненов.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки