Лозарите отново излизат на протест


Лозарите отново излизат на протест
Снимка: Архив Булфото
30 Март 2023, Четвъртък


Те недоволства от незаинтересоваността от страна на компетентните институции в България за разрешаване на трайно установените проблеми в сектора

Автор: Десант

На 31 март представители на Национално сдружение на българските лозари отгново излизат на протест. Те ще преминат пред президентството и ще стигнат до Министерството на земеделието.

„Действията ни са продиктувани от очевидната проява на незаинтересованост от страна на компетентните институции в България за разрешаване на трайно установените проблеми в сектора и липсата на адекватни действия от Министерство на земеделието, което e абдикирало от всички сектори в земеделието. Повече от десетилетие не се предприемат каквито и да е мерки и действия за подкрепата на производителите на грозде“ - изтъкват от браншовия съюз.

От там посочват, че многократно на провежданите срещи със земеделското ведомство от лозаро-винарския сектор са отправяни предложения за нормативни промени, предлагани са мерки и действия за подпомагането ни и намирането на решения на проблемите и пречките да работим и бизнесът ни да функционира правилно и ефективно. Но конкретни действия не са предприемани.

Затова лозарите отново настояват от държавния административен апарат да въведат обективни и публични критерии при разпределението на бюджетите за финансово подпомагане спрямо всички сектори в земеделието; лозарският регистър да бъде актуализиран, дигитализиран и публичен.
Нужни са и работещи инвестиции/мерки за инвестиции в техника и иновации за лозарските  стопанства. 

От сектора искат също да бъде предвиждан ежегоден национален бюджет за подпомагане на лозаро-винарския сектор и десертните лозя (за минимум 5 последователни години, като временна кризисна мярка за подобряване на състоянието на сектора). Алтернативнода се предвиди и бюджет и  предоставяне на възможност за изкореняване на лозови насаждения с оглед да създаде възможност за преструктуриране на бизнеса.

Лозарите са категорични, че е нужен контрол на качеството на произвежданото българско вино и контрол на продажбите на винено грозде, както и контрол на качеството и вноса на винено грозде
и вино от държавите членки на ЕС и трети страни, а също и на продажбите на десертно грозде произведено от други страни членове на ЕС на територията на страната.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки