Преди 101 години на 30 март са учредени знакът „За спасяване на знаме“ и отличието „Възпоменателна гривна“


Преди 101 години на 30 март са учредени знакът „За спасяване на знаме“ и  отличието „Възпоменателна гривна“
Снимки: Национален военноисторически музей
30 Март 2023, Четвъртък


От Националния военноисторически музей припомнят, че нито едно от бойните ни знамена не попада в ръцете на противника

Автор: Десант

На 30 март 1922 г. са учредени знакът „За спасяване на знаме“ и  отличието „Възпоменателна гривна“, съобщават във фейсбук страницата си от Националния военноисторически музей. По този повод от институцията припомнят, че нито едно от бойните ни знамена не е предадено. Бойните светини са закопавани в земята и крити под дрехите в продължение на месеци във военнопленническите лагери, но нито едно от тях не попада в ръцете на противника.

Ето още няколко исторически факта, които се посочват в публикацията:

С риск за живота си офицери, подофицери и войници спасяват бойните знамена на много български полкове, сред които – 1-ви пехотен софийски, 3-ти пехотен бдински, 6-и пехотен търновски, 8-и пехотен приморски, 15-и пехотен ломски, 19-и пехотен шуменски, 35-и пехотен врачански, 51-ви пехотен вардарски и 52-ри пехотен моравски полк.



Съгласно клаузите на Солунското примирие от 29 септември 1918 г. намиращите се на запад от Скопския меридиан български войски остават в положението на заложници и се задължават да предадат на неприятеля оръжието и знамената на частите.

Със заповед № 67 от 30 март 1922 г. министърът на войната Константин Томов обявява учредяването на специален знак „За спасяване на знаме“, създаден по проект на главния военен художник Борис Денев. Със същата заповед е учредена и специална „Възпоменателна гривна“ като отличие за спасените знамена.

С поръчаните от Министерството на войната и изработени през 1924 г. в Австрия знаци „За спасяване на знаме“ са наградени около 50 души офицери, подофицери и войници.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки