Каква е разликата между сортови и хибридни краставици


Каква е разликата между сортови и хибридни краставици
Снимката е илюстративна
30 Март 2023, Четвъртък


Кои да изберем

Автор: Дина Харизанова

Краставиците са едни от най-разпространените зеленчуци по света. Не са се появили преди повече от 3000 години в Индия и са пренесени в Европа от римляните. Сред това се разпространяват и в Америка от Христофор Колумб и други пътешественици изследователи на Новия свят. 

Те могат да бъдат най-различни – по размер и вид на плода, по начин на опрашване, по срок на узряване и дори по начин на размножаване. 

Основно биват два типа – сортови и хибридни. И това трябва да бъде указано върху пакетчетата със семена, които се продават. Затова е важно да знаем разликата между тях. 

Сортът е група растения, които притежават определен набор от общи характеристики, които ги отличават от останалите растения от същия вид. Тези характеристики включват различни прицнаци: размер на растенията и на плода, форма, вкус, цвят, срок на узряване, устойчивост към заболявания и пр.

Важно е да се знае, че сортовие растения се размножават чрез семена. Т.е., ако се съберат семена от узряла сортова краставица и се посадят на следващата година, ще се получи растение, което не се отличава от родителското. 

Хибриди се наричат тези растения, които са получени в резулат на кръстоска между два сорта, които притежават различен набор от полезни характеристики.

Хибридните семена се обозначават с маркировка върху пакетчето F1 или F2 (F – от италианското filli – деца).

Получените от тях растения се различават от сортовите с по-добрите качества от растенията родители: повишена жизнеустойчивост, устойчивост на болести и вредители, висок добив. Но това се случва еднократно, само в рамките на един сезон. На следващата година семената от такива краставици няма да дадат същите плодове.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки