„Светии“ на млада булка от Дряново влязоха в музея


„Светии“ на млада булка от Дряново влязоха в музея
Снимки: Исторически музей - Дряново
22 Март 2023, Сряда


На 22 март всяка задомена вече мома, минала под венчило през изтеклата година, посрещала гости, които подарявали на младото семейство вещи, необходими за домакинството

Автор: Юлия Дабкова, уредник в ИМ-Дряново

В Дряново от средновековни времена се празнува празник на младата булка - „светии“. На 22 март всяка задомена вече мома, минала под венчило през изтеклата година, посреща гости. Младата булка ги черпи със солени, сладки неща и ликьори, приготвени от нея и свекървата. Гостенките (канят се само жени) подаряват на младото семейство вещи, необходими за домакинството.

Такава е историята и на Надка Рачева, наскоро дарила на Исторически музей - Дряново част от получените някога подаръци, които е ползвала, но и пазила до наши дни. Нейните „светии“ са се състояли в дома на свекърва ѝ през 1968 г.

Сред запазените от този ден дарове са два порцеланови сервиза за хранене, украсени с щампа на лалета и розови пъпки; елипсовидни чинии за предястие; чинии за торта от цветно стъкло в зелен и кафяв цвят; голям сервиз за десерти с чиния за торта, шест чинийки към нея и купа с шест малки купички; кана с чаши за вино на малки столчета.



Най-хубавата част от дарението е сервиз за вино, който се състои от кана и шест стъклени чаши, ръчно украсени със златен варак и матирано стъкло. Украсата им е от лозови листа и гроздове, а чашите завършват със златен кант. Някога подаръците са служили на младото семейство, а днес ще попълнят фонда на музея.



Освен материално, дарението е носител на информация за традицията, свързана с празника на младата булка в Дряново - позабравена в наши дни, но не и в спомените на дряновки.
    
От местния музей призовават дряновци да разкажат своите истории чрез снимки и/или предмети, а специалистите ще ги съхранят във фондовете на музея - за да се помни и знае.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки