Тенденция: Нарастват запасите от дивеч у нас


Тенденция: Нарастват запасите от дивеч у нас
Снимка: ИАГ
22 Март 2023, Сряда


Наблюдава се и намаляване на инцидентите по време на лов

Автор: Десант

„Благодарение на всички, ангажирани със стопанисването на дивеча в момента в развитието на ловното стопанство има трайни положителни тенденции, въпреки проблемите и гледам оптимистично за бъдещото му развитие“, това заяви инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите по време на пресконференция пред журналисти, предшестваща официалното откриване на 27-та международна изложба „Природа, лов, риболов“ в Пловдив.

Инж. Стоян Тошев подчерта няколко положителни тенденции, наложили се през последните години. Една от тях е постоянното нарастване на запасите от почти всички основни видове дивеч.

„Тази трайна тенденция е обвързана до голяма степен и с осъществявания от държавата контрол върху правилното стопанисване на дивеча в държавните ловни стопанства, дивечовъдните участъци и ловностопанските райони на ловните дружини“.

През 2022 година са проверени повече от 144 000 ловци, 4300 ловни дружини, 5200 превозни средства.

Инж. Тошев подчерта, че последните години се забелязва и намаляване на нарушенията, свързани с употребата на алкохол, липсата на сигнална екипировка и на ловен билет. По думите му въвеждането на ежеседмичните проверки по време на активния ловен сезон дава много добри резултати и е едно от мероприятията по контрола, което води до ограничаване на нарушенията по Закона за лова и опазване на дивеча.

Запазва се и положителната тенденция за намаляване на инцидентите по време на лов, като за 2022 г. са констатирани само три случая. За съжаление един от тях, завършил със смърт, е свързан със самопрострелял се ловец по време на групов лов на дива свиня.

За ограничаването на бракониерските прояви е необходимо освен повишаване на санкциите и налагане на ефективни наказания и засилени съвместни действия, с участие на различните заинтересовани страни, в т.ч. неправителствени организации и институции, допълни инж. Тошев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки