Русенският музей ще представи презентация на тема „Паметници и места на памет в Русе и Гюргево“


Русенският музей ще представи презентация на тема „Паметници и места на памет в Русе и Гюргево“
Снимка: РИМ-Русе
22 Март 2023, Сряда


В нейния фокус ще бъдат основните мемориални мрежи в двата крайдунавски града и техните символи 

Автор: Десант

„Паметници и места на памет в Русе и Гюргево“ е презентацията, която ще направи Биляна Тодорова от отдел "Етнография" на Регионален исторически музей - Русе  в четвъртък, 23 март, от 18.00 ч. в залата за временни изложби на Екомузей с аквариум.

Мемориалните мрежи в Русе и Гюргево започват да се формират при сходни исторически условия в началото на ХХ в. Процесите на паметта в двата града през целия период от 1989 г. до началото на 2023 г. се развиват под въздействието на еднакви влияния, породени от разпадането на социалистическия режим в България и Румъния, последвалите икономически и демографски спадове, присъединяването към Европейския съюз.

Разликите в градоустройствено отношение, културните специфики и различните държавни политики провокират различаващи се реакции на едни и същи ситуации, които се отразяват върху динамиките в процесите на паметта.

На фокус в презентацията ще бъдат основните мемориални мрежи в двата крайдунавски града, техните символи и съвременните тенденции в процесите на паметта.


В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки