Настояват държавата да купи дома на „Железния светилник“


Настояват държавата да купи дома на „Железния светилник“
21 Март 2023, Вторник


Къщата на Димитър Талев в родния му град Прилеп се руши, собствениците й искат да стане музей

Автор: Десант

Легендарната къща на Димитър Талев в родния му град Прилеп, която е описана в „Железния светилник“ като дом на семейство Глаушеви, се руши. Тя е собственост на семейството на Снежана Аческа от 1926 г., което обаче не може да я поддържа и от 20 години моли ългарската държава да купи имота и да я превърне в културна институция или музей.

Постройката е вековна, в типичен възрожденски стил. Тя разполага с десет стаи, има и голяма библиотека с много книги.

От студентски клуб „Куберовъ воинъ” организираха днес в БТА национална пресконференция на тема: „Къщата на Димитър Талев в Прилеп - възможности и решения”, като призоваха държавните ни институции да направят нужното, за да се запази този паметник на българщината в Македония.

Собственичката има българско гражданство от 2002 г. и призова България да купи родната къща на Димитър Талев. „Не искам да ставам богата от къщата на Димитър Талев, а искам тя да стане музей“, заяви Снежана Аческа, която също присъства на пресконференцията. 

По думите й, желание да купи родната къща на Димитър Талев в Прилеп имала турската държава, но тя и децата й не искат да се допусне това. 

Димитър Панчев, председател на сдружението „Куберовъ воинъ“, койте е и наследник на Димитър Талев, уточни, че по въпроса са изпратени писма до Министерството на външните работи и до Министерството на културата, но засега отговор от двете ведомства няма.  


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки