Първият медицински хеликоптер ще получим през декември


Първият медицински хеликоптер ще получим през декември
Снимка: iStock
21 Март 2023, Вторник


Към момента те ще могат да кацат само в София и Варна, но ще бъдат направени площадки и в Бургас, Русе, Добрич, Плевен и Балчик

Автор: Десант

Служебното правителство е подписало договора с италианската фирма „Леонардо“ (Leonardo) за купуване на 6 медицински хеликоптера. Първият от тях ще бъде доставен на 15 декември. Това обяви пред БНТ министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. Той уточни, че останалите 5 хеликоптера ще бъдат доставяни поетапно.

Меджидиев обясни, че крайната цена на хеликоптерите е намалена с общо 6 млн. лева. Така една от летателните машини ще струва около 18 млн. лева. Министърът уточни, че вече е започнала подготовката по изграждането на хангари и площадки за хеликоптерите.

Към момента те ще могат да кацат само в София и Варна, но предстои да бъдат направени площадки и в Бургас, Русе, Добрич, Плевен и Балчик. В Долна Митрополия и София пък ще са първите оперативни бази.

Отваряме скоба, за да припомним, че до сградата на УМБАЛ-Бургас преди години бе разкрита такава площадка, но в момента тя е превърната в паркинг за пациентите на лечебното заведение.

Служебният здравен министър каза още, че екипите на медицинския хеликоптер ще са добре платени, като ще им бъде плащано на дежурство. Те ще дават по 5-6 дежурства на месец, а възнаграждението им ще е колкото една средна заплата в лечебното заведение, в което работят, уточни Меджидиев.

Той съобщи, че от днес вече се обявени и местата за лекарите и екипите, които ще се обучават във Военномедицинска академия (ВМА), като първоначално ще се обучават анестезиолози реаниматори.

Задължително те ще минават първо през катедрата по авиационна медицина на ВМА, за да се види физическото им състояние и дали са годни за летене, обясни още здравният министър.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки