„Национален парк Рила“ организира със свои партньори поредица от инициативи за Световния ден на водата


„Национален парк Рила“ организира със свои партньори поредица от инициативи за Световния ден на водата
Снимка: НП „Рила“
21 Март 2023, Вторник


Участниците ще научат любопитни факти за водните ресурси в Рила планина по формата на интерактивни занимания

Автор: Десант

По повод Световния ден на водата 22 март, Дирекция „Национален парк Рила“ и партньори организират поредица от инициативи.

Събитията ще стартират със занимания и работилничка на 21 март от 16.00 ч. в Център за настаняване от семеен тип „Св. Богородица“ - Благоевград. Инициативата посветена на забележителните факти за ценността на водата е организирана съвместно с Клуб „Мисли Зелено – Екология“ към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

На 22 март 2023 г. от 10.30 ч. в друга партньорска инициатива на образователния кът на открито в градско парково пространство до сградата на Дирекция „Национален парк Рила“ ще се проведе празнична програма и занимания и състезания „За водата на открито“. Поредицата занимания с ученици по повод Световния ден на водата е организирана съвместно с Община Благоевград и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Същият ден, в двата посетителски-информационни центъра на Парка в Паничище и Самоков са предвидени Ден на отворените врати. Експертите от центровете с интересни и забележителни факти и видеа на водните ресурси в НП „Рила“, като и беседи ще насочат вниманието върху грижата за опазване на водата и устойчивото управление на този жизнено важен ресурс пред посетителите.

Образователните екопрограми ще продължат на 23 март от 13.30 ч. със занимания - Деня на водата, на тема „Ускоряване на промяната: партньорство и сътрудничество“ в Посетителски-информационен център – Самоков

На 24 март от 09.00 ч. е планирано събитие и в ДГ „Слънце“ – гр. Дупница. Децата ще научат защо е ценна водата и как да я опазваме – извор на живот.

В рамките на екоинициативите експертите от Дирекция „НП Рила“ ще разкажат повече за защитената територия и нейната роля в съхранението на водите. Участниците ще научат любопитни факти за водните ресурси в Рила планина по формата на интерактивни занимания.

Световният ден на водата ежегодно се отбелязва от ООН от 1993 г., с фокус върху значението на сладководните води. Инициативата се координира от механизма на ООН за достъп до вода, който представлява структура, управлявана от един или повече членове и партньори, с определен мандат.

Световният ден на водата насочва вниманието върху грижата за опазването на водата и устойчивото управление на този жизнено важен ресурс. Основен акцент на Световния ден на водата е да се подпомогне постигането на цел 6 за устойчиво развитие на ООН: чиста вода и санитарно-хигиенни условия за всички до 2030 г.

През 2023 г. темата на Световния ден на водата е „Ускоряване на промяната: партньорство и сътрудничество“.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки