Експерт: Планирайте навреме и внимателно резервацията си за Великден, майските празници или за лятото


Експерт: Планирайте навреме и внимателно резервацията си за Великден, майските празници или за лятото
21 Март 2023, Вторник


От „Ние, потребителите“ посочват най-честите нарушения, с които хората могат да се сблъскат по време на почивката си

Автор: Десант

Всеки, който иска да направи резервация за великденските и майските празници, както и за лятото, трябва да побърза, защото с всеки изминал ден добрите възможностите намаляват, напомнят от платформата „Ние, потребителите“ пред онлайн медията Искра.бг по повод идните празнични дни. 

„Не трябва да разчитаме на оферти в последната минута и е хубаво още отсега да си организираме всичко, защото така ще ни е по-спокойно, когато избираме и сравняваме предложенията. Също така няма да разчитаме на някакви допълнителни послания към тях – „Само сега!“, „Най-изгодно!“ и така нататък – неща, които, за да бъдат доказани, че са верни, изискват малко повече проучване от наша страна, което понякога не правим, предоверяваме се и оставаме излъгани.“, казва Габриела Руменова от „Ние, потребителите“.

Експертът посочва най-честите нарушения, с които хората могат да се сблъскат по време на почивката си.

„Понякога семейни хотели се рекламират като хотели, а в други случаи най-обикновени хотели се представят за спа обекти. Има специална наредба, в която е описано много подробно какви са изискванията към местата за настаняване, които ще се наричат спа и уелнес.

Може да се стигне дотам, че в крайна сметка хората може да искат да отидат в този спа хотел, за да ползват определени услуги, тъй като очакват да ги има след като са били в други подобни хотели в миналото и такива услуги са били налични. И да платят тези пари, очаквайки да ги имат услугите, но след като отидат на място да разберат, че има само един басейн и това е всичко. Това не може да бъде спа хотел.“, обяснява Руменова.

Тя разкрива, че се среща и нарушението обект да бъде представян с повече звезди отколкото реално притежава по удостоверение за категоризация:

„Понякога се прави по следния начин и си е нелоялна търговска практика – когато се регистрира името на хотела то върви със символиката за броя звезди. Например,  казва се „Хотел еди си колко звезди“ и отгоре има три звезди. А по удостоверение за категоризация има две звезди.“

„Добре е да се провери какви заведения можем да посетим – барове, ресторанти, както и звездите им. Не е лошо и да се прегледат онлайн менютата им, ако имат такива, за да можем да се ориентираме и за ценовите равнища“, смята Руменова.

За да избегнем излишни рискове, от „Ние, потребителите“ препоръчват преди да направим резервация, да проверим в регистрите на страницата на Министерството на туризма ТУК.

При нарушения потърпевшите следва да реагират, като първо се обърнат към търговците, а след това и към контролните органи.

За нередности като невярна информация в офертите и непредоставяне на част от обещаните услуги, включително и във ваучерите, които се издават за настаняването правомощията са на  Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите. Също и в случаите, при които се отиде на място и се окаже, че гостът не може да бъде настанен, защото нещо не е наред с резервацията му.

При проблем с чистота туристите могат да сигнализират в съответните Регионални здравни инспекции.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки