Студенти ще украсят три изсъхнали дървета в столичния Южен парк с художествени пластики на птици


Студенти ще украсят три изсъхнали дървета в столичния Южен парк с художествени пластики на птици
Снимка: ОП „Паркове и градини“
20 Март 2023, Понеделник


Те са от специалностите „Резба и метал“ към Факултета за приложни изкуства и дизайн в Националната художествена академия

Автор: Десант

Студенти от специалностите „Резба и метал“ към Факултета за приложни изкуства и дизайн в Националната художествена академия ще превърнат три изсъхнали дървета в Алеята на птиците в столичния Южен парк в художествени пластики от дърво в комбинация с метал. Техните проекти са подчинени на птиците, като по този начин тематично са обвързани със средата, в която са поставени. 

Във връзка с меморандум за сътрудничество между Столична община и Национална художествена академия и договор за сътрудничество при провеждане на практическо обучение на студенти от висшите училища по проект „Студентски практики - фаза 2“, беше направена резитба на сухи дървета в Южен парк трета част, които да бъдат използвани за реализиране на проекта на студентите.

Петя Танева и Цветан Панайотов ще представят интерпретация на гнездо с три яйца, монтирана в горната част на една от трите вертикали – универсален символ на живота. Магдалена Стоянова, Маринела Миланова и Георги Камбуров ще използват традиционна техника от областта на дърворезбата – врязан релеф в ствола на дървото, на което в горната част ще бъде поставена пластика на сова.

Върху третата вертикала Василена Станчева ще представи стилизирана композиция „Кълвач“, която ще бъде и препратка към съществуващата в парка пластика „Синигер“. Модулната пластика на Денилин Георгиев представлява пейка, обединяваща трите дървета. Формата и движението са провокирани от реката, която преминава в непосредствена близост до скулптурите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки