Проф. Момеков: Премахването на ограниченията, свързани с COVID-19, не е рационално


Проф. Момеков: Премахването на ограниченията, свързани с COVID-19, не е рационално
20 Март 2023, Понеделник


Относно постковид симптомите той счита, че при някои хора могат да възникнат мултиорганни ефекти или автоимунни състояния със симптоми, продължаващи седмици, месеци или дори години

Автор: Десант

„Развитието на пандемията от COVID-19 по региони, ще зависи от ваксинационното покритие и несъмнено в държави с незадоволително покритие и на практика нулев интерес към бустирането ще има нови вълни.

Премахването на всички ограничения не е рационално, особено предвид наблюдаваните в Китай тревожни ръстове в заболяемостта през последните седмици и опасенията, че отново ще има пренос на голям брой инфекции и потенциално нови варианти на вируса.

Това е опасност, която ни е трудно да оценим заради мащабите на тази огромна страна и интензивността на пътуванията, особено в контекста на наскоро отминалата китайска нова година“, прогнозира проф. Георги Момеков относно развитието на COVID-19 в следващите месеци.

Проф. Момеков е сред десетките специалисти, които се включиха в инициативата „Ти решаваш“ на Българския Червен кръст. Тя обединява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти от цялата страна в общо усилие да бъде предоставяна вярна и научно доказана информация относно развитието на вируса, методите за предпазване, последствията от прекаран COVID-19, и всичко друго, необходимо на всеки човек, за да вземе информирано решение дали да си постави ваксина или не.

Относно постковид симптомите, проф. Момеков счита, че при някои хора, особено тези, които са имали тежко първично преболедуване от COVID-19, могат да възникнат мултиорганни ефекти или автоимунни състояния със симптоми, продължаващи седмици, месеци или дори години, след като е бил прекаран COVID-19.

„Мултиорганните ефекти могат да засегнат много органи и системи, включително сърцето, белия дроб, бъбреците, кожата и мозъка. В резултат на тези ефекти хората, които са боледували от COVID-19, може да са по-склонни да развият нови състояния като диабет, сърдечни заболявания, тромбоза или неврологични състояния в сравнение с хората, които не са боледували от COVID-19“, коментира проф. Момеков.

Проф. Георги Момеков, дф е председател на Българското научно дружество по фармация и е ръководител на катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология“ при Фармацевтичен факултет на МУ, София.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки