Ето къде в България ще има Фестивал на мекицата


Ето къде в България ще има Фестивал на мекицата
Снимката е илюстративна. Източник: kaksepravibg.com
17 Март 2023, Петък





За втори път в хасковското село Въгларово ще се състои Фестивал на мекицата. Инициативата е на Народно читалище „Светлина – 1926“. С нея на 21 март ще бъде отбелязан Международния ден на етническата толерантност.

Храната и нейното споделяне обединява хората, тя е и културен феномен. Мекиците са любима закуска на различните етноси в селото и в региона, казват организаторите.

Майстори на домашни мекици, приготвени по многобройни рецепти, ще могат да се включат в анонимния конкурс. След дегустация от тричленното жури и посетители на фестивала ще бъдат раздадени награди.

На площада пред читалището фолклорни състави ще изнесат програма, няма да липсва и фоторамка за снимки за спомен. Началото на фестивала е в 15 часа.

Хасковското село не е единственото у нас, което посвещава на любимата тестяна закуска празник. През есента на миналата година бе поставено началото на кулинарния фестивал „На кафе с мекица в село Върбица“ Негов домакин стана едно от най-малките населени места в община Враца. Идеята бе на врачанското сдружение „Култура и зелен растеж“.

Специален празник на мекицата се провежда през септември по Кръстовден в търговищкото село Буховци. В рамките му се организира изложба и дегустация на различни видове мекици. Те са традиционна и любима закуска в този край и за приготвянето им всяка домакиня си има тайна.


В категории: Новини , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки