Навършват се 115 години от рождението на акад. Димитър Димитров, който ръководи разкопките на Севтополис


Навършват се 115 години от рождението на акад. Димитър Димитров, който ръководи разкопките на Севтополис
17 Март 2023, Петък


Неговите задълбочени изследвания представляват интерес и днес

Автор: Атанас Коев

На 19 март се навършват 115 години от рождението на академик Димитър Димитров – един от най-изявените български археолози, ръководил разкопките на древния град на траките Севтополис.

Той е роден в Стара Загора на 19 март 1908 г., като първоначално завършва основно и средно образование в родния си град. След това заминава за столицата, където се записа да следва класическа филология в Софийския университет. Дипломира се с отличие и заминава за Германия, като последователно специализира антична и средновековна археология и история на изкуството в Берлин и Фрайбург.

Когато се завръща в България, Димитър Димитров е привлечен на работа в Катедрата по археология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След дългогодишна преподавателска и изследователска дейност става ръководител на тази катедра, като я оглавява в продължение на дълги години.

От 1949 г. видният български археолог е назначен за директор на Археологическия институт с музей при БАН, а през 1963 г. е избран за академик. Той е основател и дългогодишен главен редактор на специализираното научно издание-списание „Археология“ (1953-1973 г.).

През 1949 г. Димитър Димитров става ръководител на археологическите разкопки на тракийския град Севтополис, намиращ се в близост до Казанлък. Тук под неговото вещо ръководство е осъществено задълбочено и целенасочено проучване на тази наша старина, като са открити множество ценни находки от тракийската епоха.

Впоследствие обаче комунистическият режим решава, че на това място трябва да се построи голям язовир. Така Севтополис е потопен изцяло под водите на новоизградения язовир „Георги Димитров“.



Богато е научното наследство на академика. Интересите му са насочени главно към историята, културата и изкуството на тракийските племена по нашите земи от периода на предримската и римската епоха.

По-важните му  научни трудове са: „Портретът върху античните надгробни плочи от римско време в Североизточна Македония“, „Надгробни плочи от римско време в Северна България“, „България – страна на древни култури“ и др.

Неговите задълбочени изследвания представляват интерес и днес, като се ползват както от студентите ни по археология, така и от редица наши и чуждестранни научни работници.

Академик Димитър Димитров умира на 8 октомври 1975 г. в София, оставяйки трайна диря в нашата историческа наука, главно в областта на тракологията.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки