Почина отец Чъкърък от българската църква в Одрин


Почина отец Чъкърък от българската църква в Одрин
Снимка: Старозагорска света митрополия
17 Март 2023, Петък




Автор: Десант

Старозагорският епархийски съвет с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 март 2023 г. се престави в Господа отец Александър Чъкърък - дългогодишен енорийски свещеник при храм „Св. Георги Победоносец“ в Одрин.  През 2019 г. той бе отличен с орден Св. прпмчк. Игнатий Старозагорски I-ва степен за ревностно изпълнение на духовните му задължения и за особени заслуги към БПЦ.

„Но не искам братя, да не знаете за починалите”, казва св. ап. Павел в посланието си до Солуняни: „за да не скърбите, както и другите, които нямат надежда” (Сол. 4:13). Ние, вярващите, имаме надежда и нашата надежда е спасителната и промислителна Божия десница. Като земни хора да поскърбим за добродетелния покойник, като вярващи, които имаме надежда за вечния живот да не униваме, да ни крепи надеждата в Бога, надеждата в безсмъртието, защото смъртта и гробът не са края на човешкия живот. Както Христос Бог възкръсна, така и всички, които вярват в Него, изповядвайки Символа на вярата, ще възкръснем за живот вечен, пишат в жалейката си от Старозагорската света митрополия.

От Генералното консулство на България в Одрин  изтъкват, че през годините отец Чакърък работи неуморно за опазване на българската вяра и традиции, за опазването и предаването на идните поколения на българските църква и гробище в Одрин, където почиват и неговите родители.

Благодрение на него и съпругата му през 2008 г. към църквата е открит филиал на свиленградското Народно читалище „Просвета 1870“, което е първото извън пределите на страната. Там много деца изучават български език

Отец Александър Филипов Чъкърък е роден на 15 октомври 1960 г. в Одрин,  в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършва българското училище „Петър Берон“ в Одрин, а през 1992 г. ИЧС „Г. А. Насър“ в гр. София и Семинарията в гр. Пловдив. През 2000 г. се дипломира със степен „магистър“, специалност „Богословие“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

През това време е служител в българската болница „Евлогий Георгиев“ в Истанбул, Турция. Ръкоположен е на 27 юли 2001 г. за дякон и на 29 юли 2001 г. за свещеник от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион и веднага след това на 30 юли 2001 г. е назначен за свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в с. Капитан Андреево, Свиленградска област.

На 30 юни 2003 г. започва работа като свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в Одрин, Турция. Филип Чъкърък, който е баща на отец Александър Чъкърък, е потомствен българин, който десетки години доброволно поддържа и стопанисва българската църква „Св. Георги Победоносец“.

Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма. Под ръководство на отец Чъкърък успешно завършват дейностите по реставрация и ремонт на църквата. На 9 май 2004 г. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, сега Български Патриарх, освещава обновения храм в присъствието на тогавашния министър-председател Симеон Сакскобурготски.

Нека Бог настани душата му в място светло, в място злачно, в място прохладно, дето няма никаква болка, скръб и въздишка!

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Опелото ще се извърши в неделя (19 март) в храм „Св. Георги Победоносец“ в Одрин, Република Турция.


В категории: Новини , Светии и свещеници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Владимир
19.03.2023 22:37:30
0
0
Бог да го прости! Истински Божи служител и родолюбец български!!! Човек за пример.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки