Ясни са посланията на административните области, които ще бъдат изписани на мраморна плоча в Рожен


Ясни са посланията на административните области, които ще бъдат изписани на мраморна плоча в Рожен
Снимката е илюстративна
16 Март 2023, Четвъртък


На 1430 м надморска височина там ще се издигне Паметник на обединението с най-високия в Европейския съюз 111-метров пилон, на който ще се вее българското национално знаме

Автор: Яна Славянска

Мащабен проект за Паметник на обединението на Фондация „Наследство в бъдещето“ предвижда на роженските поляни да се издигне 111-метров пилон, на който ще се вее българското национално знаме. Той ще е най-високият в Европейския съюз и ще бъде поставен на внушителната надморска височина от 1430 м. 

Националният трибагреник с размер 25 х 40 метра и с обща площ 1000 кв. метра ще бъде издигнат на 13 юли и ще се вижда от километри разстояние.

В основата на пилона ще има мраморна плоча с картата на България, на която ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва, и ще остане за бъдещите поколения.

За целта областните администрации обявиха конкурс за определяне на най-доброто послание, с което да бъдат представени. Вече са известни почти всички избрани слогани.

В Сливен най-удачно се оказа предложението на учениците от Профилираната професионалната гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“, съобщава сайтът „Звънар“. Посланието, с което областта ще се представя на Рожен е: „Дедите – гордост и достойнство, ние – кураж и смелост“.

В конкурса, обявен от Областна администрация Бургас, се включишха 47 участници с над 140 предложения. Журито единодушно определи, че най-разпознаваемите думи, олицeтворяващи областта, идват от стих на обичания бургаски автор Христо Фотев. Предложението „Не е измислица морето и щастието съществува“ бе изпратено от 11-годишната ученичка Виктория Шопова от 5„А“ клас на ОУ „Константин Преславски“ - Бургас.

„Оттука започва България“ е посланието на област Шумен за инициативата Пилон „Рожен“, избрано от общо 55 постъпили предложения.

Аналогично, но малко по-разширено: „Оттук започва България - посети и остани“, е посланието, което ще представи Видин. То е избрано от 43 предложени девизи.

„Област Габрово - традиции, знания, щедрост, усмивки, мечти!“ ще бъде изгравирано на мястото на Габрово върху картата в основата на 111-метровия роженски пилон. В габровския конкурс за послание постъпиха 44 предложения. Победителят е пожелал да остане анонимен.

42-годишната Корнелия Георгиева-Маринова спечели обявения от Областна администрация – Русе конкурс с предложението си „Русе – дух на свобода край голямата европейска река“. В дунавския град в инициативата се включиха общо 22-ма души с 60 предложения.

30 бяха предложения в Добрич. От тях бе избрано посланието: „Полет над полето и морето на мечтите“, изпратено от Румен Тодоров.

Велико Търново избра слоганът на областта да е „Царе и слава, дух, култура и незабрава!“. Предложението е на десетокласничката от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ в старопрестолния град Магдалена Демирева. Там се получиха 33 предложения за послание. 

Над 75 предложения бяха получени за конкурса в Монтана.  Комисията реши да съчетае две от предложенията и единодушно одобри следното послание: „Чуден Северняшки край! Живей, гради и завещай!”. 

„Пирин, Рила, Родопи пазят история,култура и традиции” е посланието, избрано от област Благоевград.

Миналата седмица организаторите на националната кампания „България заслужава!” обявиха, че е в ход проектирането на новия Паметник на Обединението – Пилон „Рожен“, който ще извиси българският национален флаг на Роженските поляни в Родопите.

За изграждането на коничната конструкция на съоръжението и фундамента е сформиран екип от най-добрите специалисти проектанти у нас, които са и водещи  преподаватели в Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“.

По-рано стана ясно, че инициативата е благословена от редица религиозни институзии като Пловдивска Света Митрополия, Главно Мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание, Софийска Синагога, Арменска епархия у нас и Софийска епархия на „Св. Йоан XXIII“ за католиците от Византийско славянски обред в България.  

Мраморната плоча  с картата на България, на която ще бъдат вградени 28 кратки послания от 28-те административни области под мотото „От българите днес – за българите утре“, ще е с размери 6х3 метра и ще бъде изработена в  Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино.

Като жест на съпричастност учениците от гимназията безвъзмездно ще гравират текстовете и ще се наредят училището си сред големите дарители в националната кампания „България заслужава!”.


В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки