Експерти обследваха 100 паметника на монументалното фасадно изкуство


Експерти обследваха 100 паметника на монументалното фасадно изкуство
Във Велико Търново
15 Март 2023, Сряда


Дейността е част от проект на Фондация „Балканско наследство“

Автор: Десант

Специалисти от екипа към Фондация „Балканско наследство“ обследваха 100 паметника на монументалното фасадно изкуство – сграфито, мозайка, керамопластика, металопластика и др., създадени след 1960 г. Дейността е част от проект: „Новото наследство. Подходи за опазване и комуникация и опазване на съвременното фасадно монументално изкуство в България“, финансиран от Национален фонд „Култура“, по който Община Пловдив е партньор.


В Пловдив

Обследването се извършва в Бургас, Велико Търново, Пловдив и София, а събраната информация ще послужи за изготвяне на оценки и предписания за бъдещото им опазване. Градът под тепетата ще е сред първите у нас, който ще има програма за опазване на монументалното изкуство, благодарение на проекта.


В Бургас 

От 25 февруари до 5 март доц. д-р Елена Кантарева-Дечева – консерватор на мозайките в Епископската базилика на Филипопол, и д-р Алесандро Лугари – консерватор в археологически парк „Колизеум“, Италия, заедно с професионалния фотограф Антон Чалъков и д-р Ангела Пенчева-проектен координатор и програмен директор към Фондация „Българско наследство“, заснеха и описаха състоянието на съхраненост на обектите на територията на всяка от четирите общини.

Събраната информация ще послужи за изготвяне на оценки и предписания за бъдещото им опазване. Тя ще бъде интегрирана и в базата данни на онлайн регистър за стенното монументално изкуство в България, който ще бъде създаден по проекта до есента като ключов инструмент за подпомагане на местните власти при изпълнение на политиките за култура, опазване и утилизация на монументалното изкуство в градска среда.


В София

Проектът предлага насоки за опазване и управление на един правно недобре защитен сегмент на културното наследство в България – фасадното монументално изкуство, създадено през последните 70 години.

Започвайки от четири големи български общини - Бургас, Велико Търново, Пловдив и София, проектът насърчава дебата за значимостта, опазването и управлението на това наследство, като допринесе за това с дигитализация, оценки и анализи, нови културни политики, комуникация и други, развивайки нови партньорства.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки