„Изграждат“ триъгълната кула с крепостната стена и северната порта на Сердика в 3D виртуалната реалност


„Изграждат“ триъгълната кула с крепостната стена и северната порта на Сердика в 3D виртуалната реалност
Снимки: РИМ-София
15 Март 2023, Сряда


С цел да се улесни по-доброто осмисляне на археологическите останки на съоръжението от страна на посетителите, се изработва и макет на обекта в мащаб 1:50

Автор: Десант

Екип от специалисти на Регионален исторически музей – София работи по осъществяването на проект „Обновяване и осъвременяване на обект „Триъгълна кула на Сердика“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти” на Национален фонд „Култура“.

Дейностите стартират с издирване и изследване на архивни материали, археологическа и фотодокументация и научни публикации, свързани с откриването, проучването и социализирането на „Триъгълна кула на Сердика“.

Разработена е идейна концепция за обновяване на експозиционното пространство на обекта и е изготвен тематико-експозиционен план за обновяване на витрините и пространството около кулата. За целта екипът на проекта направи подбор на артефакти от археологическия фонд на музея, свързани с двете теми на експозицията – Строителството на триъгълната кула в контекста на укрепителната система на Сердика и Отбранителните функции на кулата и крепостта и античното военно дело. 

Иновативен компонент на проекта е създаването на интерактивна виртуална реалност за VR Headset (очила за VR), свързана с отбранителното съоръжение, крепостната стена и северната порта на античния град. По реализирането на тази дейност РИМ-София си сътрудничи с Лаборатория „Виртуална и разширена реалност“, която е част от Сдружение за научноизследователска и развойна дейност към София Тех Парк.

Процесът по изготвяне на виртуалната реалност на обекта стартира с работа по създаване на 3D изображение на триъгълната кула с крепостната стена и северната порта на града, намираща се западно от кулата. Целта е посетителите да „преживеят“ изграждането на крепостното съоръжение и неговата отбрана.



С цел да се улесни по-доброто осмисляне на археологическите останки на кулата от страна на посетителите, се изработва макет на обекта в мащаб 1:50, който ще бъде експониран в изложбената зала и е подходящ за тактилно опознаване от посетители с нарушено зрение. 

С оглед популаризирането на културното наследство на София и в частност на РИМ-София, е създадено рекламно видео, което представя експозицията на музея и част от обектите, които са под негово управление – „Триъгълна кула на Сердика“, Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, Археологическо ниво на базилика „Св. София“, Археологически останки в околното пространство на ротондата „Свети Георги“, Археологически парк „Западна порта на Сердика“, Североизточна ъглова кула на Сердика, Гробница „Княз Александър І Батенберг“ и Експозиция за национално помирение. 

За реализиране на дейностите по проекта е закупена и необходимата техника, като VR Headset, телевизионни екрани, лазерен мултимедиен проектор, фоторамки и др. 

Във фоайето на „Триъгълна кула на Сердика“ са монтирани два телeвизионни екрана с популяризаторски функции. На тях се излъчват рекламни видеа и постери за музея за неговите обекти и временните изложби, организирани в музейните зали и пространства.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки