Името на Рила означава „водна планина“


Името на Рила означава „водна планина“
Снимка: ПП „Рилски манастир“
14 Март 2023, Вторник


На 14 март честваме Международния ден за опазване на реките, водата и живота в тях. Вижте какво припомят по този повод от Природен парк „Рилски манастир“ 

Автор: Десант

На 14 март отбелязваме Международния ден за опазване на реките, водата и живота в тях (Day of Action for Rivers). Инициативите за този ден започват от 1997 г. в Бразилия. Представители от над 20 страни се обединяват около идеята да посветят този ден на повишаване на информираността и намиране на по-добри решения за опазване на реките.

По този повод от Природен парк „Рилски манастир“ припомнят, че най-голямата река на негова  територия е река Рилска. Дължината й е 51 км, което й отрежда 83-то място сред реките на България.

Водното богатство на реките в парка впечатлява хората от далечни времена.

Още в древността, траките дали първото име на планината Рила – Доункас. На техния език това означавало планина с много вода. По-късно славяните й дават името Роула, което означавало същото – водната планина.

И днес Рила продължава да бъде планина на водата, а наша грижа е да я опазим, за да може и бъдещите поколения да се наслаждават на буйните потоци и пълноводни реки, изтъкват още от парковата дирекция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки