Книга разкрива тайните на неразгадания феномен Еркеч


Книга разкрива тайните на неразгадания феномен Еркеч
14 Март 2023, Вторник


Авторът Петър Куцаров изследва митовете за уникалното населено място и отговаря на много въпроси, свързани със селото и еркечани

Автор: Яна Славянска

Защо в историята на легендарното поморийско село Еркеч (дн. Козичино) са вплетени имената на Аспарух, кан Крум, Паисий, Раковски и Левски? Защо в еркечкия говор са запазени и до днес множество древнобългарски думи? 

„Уроците на Еркеч са толкова много, та не бива повече да остават незабелязани! Време е да се изрекат на висок глас" – това е написал върху разделителя за най-новата си книга историкът и дипломат Петър Куцаров „Неразгаданият феномен Еркеч“. 



Авторът е родом от селото, доктор на историческите науки, професор, дипломат от кариерата. Освен за родното си село, темата на неговите проучвания са и сведенията за България в руските архиви.



В тази своя книга от 252 страници той търси отговор на въпросите кога е създадено Еркеч, защо еркечани стават „царски“ хора, какво определя мястото на селото, какви са талисманите на местните хора. В изданието са описани еркечката носия, хората, песните, еркечкият фолклор. 

Освен това Петър Куцаров изследва митовете за уникалното населено място и отговаря на много други въпроси, свързани с Еркеч и еркечани.

Книгата няма да може да се намери в книжарниците. Тя ще се продава единствено по време на представянията й, които ще бъдат както следва:

На 5 април – от 18 ч. в зала „Петя Дубарова“ на Морското казино в Бургас;

На 6 април – от 18 ч. в Читалище „Светлина“ в Поморие;

На 8 април – от 19 ч. в читалището в Еркеч.

Цената е 10 лв. 


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Петър Куцаров
15.03.2023 04:59:15
0
0
Моля еркечани от Бургас /и региона/ ако могат да организират изпълнение на песента "Запали Рада" /в началото на представянето/ и "Де съди кадън Тудора" /в края на мероприятието/ от 3-5 човека /може и друти еркечки песни по избор. Само за Бургас не мога да организирам споменатото изпълнение.
Ако шма желаещи, моля да ми пищат или се обадят.
Благодаря предварително. До среща на 5 април в Бургас!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки