„Откупиха“ почти всички стенописи в новостроящия се храм „Света Петка“ в Сливен


„Откупиха“ почти всички стенописи в новостроящия се храм „Света Петка“ в Сливен
Снимки: Звънар
14 Март 2023, Вторник


Сред дарителите е Сливенският митрополит Йоаникий, хора с повече възможности, но и такива с минимални заплати

Автор: Десант

Дарители от всякакви социални групи „откупиха“ почти всички стенописи в новостроящия се храм „Света Петка“ в Сливен. Това каза в интервю за БТА и „Звънар“ предстоятелят на църквата отец Йоан Петров.

Сред тях е Сливенският митрополит Йоаникий, хора с повече възможности, но и такива с минимални заплати, които са купували стенописи в размер на 4-5 хиляди лева, допълни той. Само 6 от стенописите все още не са откупени.

„Откупуването“ на стенописи е започнало в края на 2021 г., като до момента 86 дарители, както от Сливен, така и от други епархии, са предоставили за изографисването на храма 105 хиляди лева.

Свещеникът уточни, че по проект са нужни 121 хиляди за изписването на църквата. Само шест са останалите неоткупени стенописи, като три от тях са за по 5 хиляди лева. Според него така изографисването ще приключи към края на 2024 г.

„Това е автентичният начин за градеж на храм. Навремето, векове назад, е нямало строителни фирми, които организирано да строят храмове. Обикновено местното население е градило храмове според своята численост. По-богатите хора са дарявали средства, по-бедните хора са помагали с труд. Те са си купували стенописите, оборудването, всичко. Сега живеем в по-модерно време, нещата стават по-бързо. Ние се връщаме към един метод от древността. Много хора откликнаха. Има такива, които не съм ги виждал редовно в църква, те просто се редяха на опашки, за да си откупят стенописи“, разказа той.

Стенописите са остойностени според квадратурата, разказа още отец Йоан. Сред предпочитаните да бъдат откупени са тези, свързани със Св. Богородица, Господ Иисус Христос, както и със Свети Архангел Михаил, Свети Георги Победоносец, Св. Димитър Сливенски. Сливенският храм ще бъде сред първите, в които ще има стенописи на наскоро канонизирани светци като Св. Паисий Светогорец. Негова икона ще бъде поставена и на специална поставка – проскинитарий.

Храмът се изографисва от Живка Иванова, на която помагат две нейни колежки със сливенски корени, живеещи във Велико Търново.

Църквата „Света Петка“ е първата, строена в града от повече от 20 години. Първата копка бе направена през 2008 г. с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, като мястото е в близост до т.нар. нови сливенски квартали, където няма православен храм. За построяването на новата църква многократно бяха инициирани дарителски кампании, в които се включиха с пари, доброволен труд и материали фирми и граждани.

Отец Йоан допълни, че оборудването – иконостасът, иконите, архиерейският трон, певницата, мебелировката в храма, които бяха поръчани в Украйна, няма да бъде доставено заради войната. Епархийският съвет е гласувал 90 хиляди лева за оборудване, което е възложено на пловдивската фирма „Свети Стилиян“.

От Украйна са камбаните и автоматиката към тях за близо 20 хиляди лева. Те могат да възпроизведат десетки мелодии и могат да се задвижват, дори извън пределите на страната.



Източник: zvanar.com


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки