Заснемат с 3D Стария град в Несебър


Заснемат с 3D Стария град в Несебър
Снимка: НИНКН
14 Март 2023, Вторник


Тази година морското градче ще отбележи 40 години в ЮНЕСКО

Автор: Десант

Започна мащабно 3D лазерно заснемане на Стария град в Несебър – комбинация от различни сензори за бързо събиране на детайлни и прецизни геопространствени данни, съобщават от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Като начало всички улици са обходени с мобилна сканираща система Leica Pegdsus2

С бърз наземен лазерен скенер Leica RTC 360 отвън и отвътре е заснета църквата „Св. Стефан“, а за църквата „Св. Йоан Кръстител“ екипът използва компактен лазерен скенер Leica BLK 360. Картината е завършена със заснемане от въздуха, като модел с такава прецизност и в такъв мащаб се прави за пръв път в България, а и на Балканите.

Зад идеята стоят НИНКН и Vekom Geo Bulgaria, официален представител на Leica Geosystems за България и част от балканските страни.

От културната институция припомнят, че Планът за опазване и управление на Старинен град Несебър се забави и ако не се внесе в определените срокове и не се изпълнят предписанията, които Комитетът за Световно културно наследство е дал,

Старият град ще бъде включен в списъка на Световна културна ценност в риск. Това не означава, че ще отпадне от списъка, но ще подлежи на специални мониторинги и проверки, докато не се отстранят пропуските.

Община Несебър е изпълнила всички други предписания на Комитета за световно наследство от предходния план за управление: премахната е уличната търговия, адаптирани са рекламите в Стария град, поставени са каменни настилки, реставрирани са  по-голяма част от църквите, изпълнява се проект за реставрация на етнографския музей, реставрирана е Вятърната мелница. Има проект и за църквата „Христос Пантократор”.

В края на миналата година приключи и проект ARHICUP съвместно с музея на Молдова и Румъния. По него е купен 3D скенер, който може да сканира и да представя паметниците на културата.

Тази година, когато Несебър ще отбележи 40 години в ЮНЕСКО, се очаква в бюджета на Общината да бъдат заложени средства за фонд за подпомагане на всички жители, които имат къщи паметници на културата.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки