За първи път у нас показват дизайнерски работи на Салвадор Дали


За първи път у нас показват дизайнерски работи на Салвадор Дали
13 Март 2023, Понеделник


В Историческия музей в Русе ще може да се видят творби на именития художник в областта на приложните изкуства, рекламни произведения, сериграфи върху коприна и др.

Автор: Десант

Изложба от оригинални произведения на Салвадор Дали: „Салвадор Дали. Дизайнерски работи“, ще бъде представена за първи път в България. След успеха й в Полша, Чехия, Латвия, Естония, Литва и Словакия Колекция Кесаури от Франция ще гостува в Русе от 15 март до 11 юни. 

Тя включва около 230 оригинални творби на Салвадор Дали. Продуцирана и организирана е от Регионален исторически музей - Русе в партньорство с Art Expo SIA (Латвия) и Collection Kesauri (Франция). Куратори са Василий Чесаури и Александър Кесаури.

Експозицията се състои от оригинални творби на именития художник: литографии, произведения от сребро, злато, бронз, гоблени, сериграфии върху коприна, дизайнерски произведения, като подчертава ключови аспекти от творчеството му.

За да разберем Дали, е необходимо да усетим неговия интелектуален потенциал. Картините му илюстрират неговите теории и идеи. За него е важно да представя не това, което се вижда, а това, което се усеща, мисли, може би без дори да се осъзнава.

Целта на изложбата е да помогне на публиката да види и разбере как Дали материализира възгледите си чрез своя художествен език под формата на изображения, които често придобиват нематериален вид, но се усещат ясно от зрителя. Отвъд това, което вижда окото, винаги има широка гама от нещо неизразимо, но много по-важно от това, което виждаме.

Дали пише: „През вековете, Леонардо да Винчи и аз, се протягаме един към друг“. И ние също трябва да протегнем ръка към нашия съвременник, който чрез своето изкуство ни кара да мислим, че се опитва да промени света, за да стане по-добър.

Изложбата е разделена на осем тематични раздела:

Раздел 1 - Салвадор Дали в приложните изкуства

Първият раздел показва произведенията на Дали в областта на козметиката. Многостранен талант, съвсем естествено за Салвадор Дали е да проявява интерес към ароматите - тъй като той попада някъде между изкуството и модата - друга форма на артистично изразяване.

През 1981 г., след като завършва картината „Привидението на Афродита от Книдос“, той скицира бутилка за парфюм, черпейки вдъхновение от чувствените устни и нос на богинята на красотата и любовта. Именно тази скица ще вдъхнови козметиката Dali, лансирана през 1983 г.

Раздел 2 - Рекламни произведения на Дали

Метеоритният възход на Салвадор Дали към славата в популярната култура му спечели репутацията на знаменитост като „първата поп звезда на живописта“. Дали беше несравнимо проницателен, когато ставаше въпрос за самореклама и публичност; той създава корици за Vogue, Town and Country и American Weekly и дори стартира свой собствен вестник Dalí News (пиеса в New York Daily News), посветен на неговите изложби, картини и други негови творчески изследвания.

Ето защо не е изненадващо, че при преместването си в Ню Йорк през 40-те години на миналия век той е затрупан с търговски задачи. Сред рекламните му проекти е работата му за Bryan Hosiery, фирма, която използва новоразработена и високо оценена синтетична тъкан, изработена от найлон. Дали създава петнадесет дизайна за компанията, всички включващи колажни елементи и игриви аранжировки на елегантни преплитащи се крака.

Раздел 3 – Дизайнът на Дали работи в помощ на неговите приятели

Салвадор Дали е помогнал много на приятелите си и в този раздел са показани някои примери – като корица на Lonesome Echo от Джаки Глийсън и рисунка с мастило и дизайн за изложба на Miette...

Раздел 4 – Сериграфи върху коприна на Салвадор Дали

Салвадор Дали харесва идеята за превод на творбите му в различни форми на изкуството – графика, скулптура, медали и представените творби върху коприна. Той е привлечен от идеята да създава произведения на изкуството, които да бъдат достъпни за възможно най-широка аудитория от зрители, което го вдъхновява да представи серийни произведения и различни дизайнерски произведения, подобни на тези сериграфии върху коприна.

Оригиналността на представените на изложбата сериграфии върху коприна се потвърждава от договорите, сключени между техните производители и Салвадор Дали, като тези сериграфии върху коприна са публикувани приживе. Има много фалшификации на произведенията на Салвадор Дали, пресъздадени на хартия, но няма неоригинални произведения върху коприна.

Раздел 5 – Вратовръзки от Салвадор Дали

След войната Салвадор Дали транспонира фантасмагоричния свят на своите картини, създаден от мания, обсесии и чувственост, към приложните изкуства, както и към всички форми на художествено изразяване, филми, литература, поп арт. Пример за това са настоящите копринени мъжки вратовръзки, които Салвадор Дали прави между 40-те и 70-те години на миналия век в САЩ и Италия.

Раздел 6 – Популяризиране на Фигерес от Дали

Популяризиране на Фигерес. Представените експонати показват уникален случай в историята на човечеството на превръщането на един неизвестен, провинциален град - в световен център на културата и изкуството, единствено благодарение на художествения гений само на един човек. Представена е само малка част от това, което Дали направи за това - той извърши гигантска работа, за съжаление досега известна на широката публика само с крайния резултат.

Раздел 7 – Сувенири на Гала и Салвадор Дали, на сестрата и чичото на Салвадор Дали

Оригинални артикули с автографи на Гала, свързани с покупката от Салвадор Дали на Кадилак от 1975 г. за нея в Ню Йорк. Две красиви игли, собственост на Салвадор Дали. Чичото на Салвадор Дали - братът на баща му, Салвадор Дали и Кузи - ръкописно писмо-пощенска картичка на Хосе Дали, написано на каталунски. Книгата на Ана Мария Дали (сестрата на Салвадор Дали) за Дали - Salvador Dalí: vu par sa soeur, с посвещение и автограф, написани на каталунски...

Раздел 8 – Други различни творби на Салвадор Дали

Сребърни барелефи, бижута, скулптури, гоблени, етикети от поредицата "Mouton Rothschild" (Салвадор Дали, Жорж Брак, Андре Масон, Леонор Фини); комплект карти за игра на Дали и много други.

Всички произведения, представени на изложбата, са оригинали на Дали, признати от него за такива. Автографът на Дали върху тях е общоприето доказателство за авторството и оригиналността на произведението и е защитен от всички съществуващи закони за авторското право.

Тази изложба има за цел да привлече семейства, младежи, посетители и служители в света на изкуството, като предлага намалени цени на билети за изложби, събития и дейности, свързани с изкуството и културата. Входа за нея е от 4 до 14 лева. Повече информация и резервации - на тел.: 082 825 002 и 082 820 996.

Специален партньор на изложението е Ветеринарна клиника „Д-р Капашиков и Колектив“. То ще може да се види на втория етаж на русенския Исторически музей.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки