Преди 110 години: 23-и пехотен Шипченски полк е един от първите, влезли в Одрин


Преди 110 години: 23-и пехотен Шипченски полк е един от първите, влезли в Одрин
Офицери от 23-ти пехотен Шипченски полк от 8-ма пехотна Тунджанска дивизия на фронта
13 Март 2023, Понеделник


Той е наричан с много имена – Безсмъртния полк, Лудия полк, Лъв Балкански, Венеца на бойната слава на България

Автор: Антония Драганова

23-ти пехотен Шипченски полк е наричан с много имена – Безсмъртния полк, Лудия полк, Лъв Балкански, Венеца на бойната слава на България.

Той частва в Първата балканска война (1912 -1913 г.) в обсадата на Одрин, в боевете при Мусу Бейли, Демиранлий, Баалар, Сарт, Маслака и Солунжирар, Айджиолу, Айваз Баба. Огромна е заслугата му за превземането на Одрин преди 110 години през 1913 г. 

Двадесет и трети пехотен шипченски полк е военна част в рамките на полковата структура на Българската армия от времето на Третото българско царство. Формиран е в Казанлък на основание указ № 11/1889 г. от 3-та и 4-та дружини на 12-ти пехотен Балкански полк.

Полковник Иван Пашинов е командир на 23-ти пехотен Шипченски полк. Полкът е в състава на 2-ра пехотна бригада от 8-ма Тунджанска дивизия. Във войната полкът участва в обсадата и овладяването на Одринската крепост, като част от войските на Източния сектор на 2-ра армия, начело с генерал-майор Георги Вазов, по-малък брат на народния поет Иван Вазов.

Щурмът на крепостта започва в 13.30 ч. на 11 март с мощна артилерийска подготовка, която продължава да 19.30ч. Артилерията на Източния сектор започва обстрела по- късно и го прекратява към 18.30 часа Турската артилерия отговаря на огъня и започва артилерийски двубой, в който вземат участие повече от 1000 оръдия.

В полунощ българските части заемат изходно положения за атака и под прикритието на тъмнината, спазвайки светло и звукомаскировката, без стрелба и бойния вик Ура, настъпват с щурмови колони срещу предната позиция на крепостта .

В атаката на предната позиция взема участие 23-и Шипченски полк и още няколко български полка от Източния сектор на крепостта. В 4 часа сутринта те достигат до телените заграждения и телерезачите започват да устройват проходи в тях. Турците са изненадани и откриват безразборна стрелба. Там където няма проходи българските пехотинци разкъсват с лопатки и щикове телената мрежа и атакуват на нож противниковите траншеи. Част от турските войски се оттеглят към главната позиция, други приемат удара. Завърза се жесток ръкопашен бой, в който българите надделяват.

В ръцете на българските полкове падат хребетите Куштепе, Карабаир, форта Маслака и три турски батареи. До 9 часа сутринта предната позиция в Източния сектор е превзета. В плен попадат 800 турски войници и офицери, 6 тежки картечници и 20 оръдия. Дневната атака на фортовия пояс на крепостта проведена на 12 март не успява, поради силната турска съпротива и слабата й организация.

Полковете от Източния сектор на 2-ра армия, всред които и 23-ти Шипченски полк започват да се подготвят за щурм на фортовия пояс на крепостта. С изгрева на луната в 22.55ч. на 12 март българската артилерия открива интензивен огън по турските укрепления. Постепенно тя пренася огъня си в дълбочина на противниковата отбрана, с което не позволява на турците да контраатакуват.

Настъплението на пехотата започва в 23.30 ч. След направата на проходи в телените заграждания тя започва устремна и неудържима атака.

Атаката на 23-и Шипченски полк се задъхва от дадените жертви и силната съпротива на противника. Турците във форта Айвазбаба подвеждат резерви и контраатакуват полка. На молбата на полковник Пашинов за подкрепление, генерал Георги Вазов му нарежда да събере полковите поддръжки, лекоранените от лазарета, писари, ординарци и тиловаци и лично да ги поведе в атака начело с духовата музика и бойното знаме на полка.

В решителния момент на боя, конното отделение на майор Друмев се изнася в галоп и пристига на помощ на шипченци. То се развръща и открива огън с право мерене срещу форта, пред изумените погледи на турците, които се надигат от окопите, за да видят това чудо невиждано – артилерията да изпревари пехотата.
Това вдъхва кураж на пехотинците да се вдигнат отново в атака начело с командира на полка, полковник Иван Пашинов .

Завързва се тежък ръкопашен бой. Малко след 6 часа турският командир на форта Айваз баба уведомява по телеграфа коменданта на Одринската крепост, Мехмед Шукри паша, че оръдията му са унищожени, артилеристите му са мъртви, а българите навлизат в форта. След това унищожава телеграфа и се застрелва. Така страховитият форт на Одринската крепост, Айваз баба е овладян от воините на 23-и пехотен Шипченски полк, които са едни от първите, влезли в Одрин .

Във Втората балканска война юни-юли 1913г. 23-и пехотен Шипченски полк под командването на полковник Иван Пашинов води боеве със сърбите при река Брегалница, при Дегермен чифлик, Чардакли, при Осоговската планина, при Сива кобила, Чука, Ждрапаница и Балтаджиница.

Източник: presstv.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки