В Люлин ще отбележат Благовещение с водосвет и мащабна артинсталация край новостроящ се храм


В Люлин ще отбележат Благовещение с водосвет и мащабна артинсталация край новостроящ се храм
13 Март 2023, Понеделник


Това ще е първата църква в България, носеща името на свети Патриарх Евтимий Търновски

Автор: Десант

На 25 март, Благовещение, деня, в който Архангел Гавриил се явява като бял гълъб на Богородица, за да й съобщи, че ще зачене и роди Син Божи - Спасителят на човечеството, ще бъде завършена мащабна артинсталация върху градежа на православния храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в столичния район Люлин.

В присъствието на представители на Светия синод на Българската православна църква, Софийска Света Митрополия, кметът на район Люлин Милко Младенов, членове на Настоятелството на сдружение за национален и духовен възход „Св. Патриарх Евтимий Търновски“, директори на училища от района, председатели на народни читалища, дарители и доброволци ще бъдат отслужени тържествен водосвет и молитва.

Ученици ще оцветят предварително разграфен шаблон, който при завършването си ще добие образа на гълъб - олицетворение на мира с Бога, на Спасителя, който носи мир на човечеството чрез Своята саможертва, а ято бели гълъби ще полети в небето като символ на вярата в доброто.

Събитието е част от дарителска кампания за довършване на изграждането на втория православен храм в софийския район Люлин. Той ще носи името на свети Патриарх Евтимий Търновски - един от най-големите книжовници и отдаден духовник на Второто българско царство, чието дело буди благоговейна почит, дълбоко преклонение и всенародно признание.

В България няма друг храм, кръстен на св. Патриарх Евтимий. До момента са извършени изкопни дейности, излети са основите, изграден е подземния етаж и първата плоча. Закупени са и 10 камбани.

За окончателното завършване на храма са необходими около 700 000 лева и подкрепата на цялото ни общество.



Инициативата за изграждането на най-големия храм в страната за последните 30 години е подкрепена от Българската православна църква, Столична община и Столична община район „Люлин“. Проектът е е дарение от арх. Атанас Вангелов. 

Сдружението за национален и духовен възход „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ кани всички медии, жителите на района и всички съпричастни към това богоугодно дело на 25 март от 12.00. ч. в Люлин 9, до 12 ДКЦ и 40 СУ.




В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки