Преустройват къщата на Невена Атанасова в Стария Пловдив


Преустройват къщата на Невена Атанасова в Стария Пловдив
09 Март 2023, Четвъртък


Ще бъде обособен магазин за сувенири и рекламни материали на Етнографския музей

Автор: Дина Харизанова

Регионалният етнографски музей в Пловдив ще реализира проекта за преустройство, реставрация и адаптация къщата на Невена Атанасова. За извършването на тези дейности е обявена обществена поръчка на стойност 325 000 лв. без ДДС.

Къщата на Невена Атанасова е със статут  на единичен архитектурно-строителен паметник на културата с категория „ансамблово значение“. Сградата попада в границите на архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“ и „Античен град Филипопол и Старинен Пловдив“.

Начинът на ситуиране на къщата навремето (в сключено застрояване) е определило формирането на две фасади – представителна към улицата и фасада към двора.

В минал период, в дворното пространство на имота е проведено археологическо проучване и са регистрирани останки от крепостен зид. С проекта за адаптация на сградата от 2006 г. за туристическа агенция с хотелска част, е изготвен проект, с който се е предвиждало застрояване на двора и  приобщаването му към вътрешното пространство на полуподземния етаж. Тези намерения обаче така и не са реализирани.                       
                                                                                    
Днес дворното пространство представлява изкоп с частично разкритата стара стена. След разкопките е монтирана метална ограда, която да ограничи и обезопаси достъпа до изкопа.

Сградата е строена през 1906 г. за представително жилище. Организацията на плана и вътрешните пространства са подчинени на симетрия по ос с направление изток-запад, формирана от главния вход, фоайе и вътрешно стълбище. Принципът на симетрия е последователно проведен и изявен в представителната и богато декоративно оформена фасада към улицата.

След проведените вътрешни преустройства и конструктивни укрепвания през 1991 и 2006 г., днес обектът представлява масивна сграда с полуподземен етаж, два етажа и използваем подпокривен етаж. 

Общото състояние на сградата може да се оцени като добро. Само в приземния етаж се констатират следи и разрушения от трайно овлажняване.    
                                
С преустройството от 2007 г. покривната конструкция и покритието от керемиди са основно ремонтирани. В стабилно състояние е и стълбището, много добро е състоянието на каменните облицовки на стъпалата. Във вътрешността на сградата няма запазени оригинални врати – подменените врати са с нисък хотелски стандарт.  

През 2007 г. е предприета реставрация на фасадите, които към момента са били в силно разрушено състояние. Проведена е  цялостна и качествена реставрация, в резултат на която днес състоянието им е добро. Понастоящем се констатират единствено частични  нарушения в целостта на главния корниз в  зони около улуци и при преминаването на водосточните тръби през  него. 

Мазилките и декоративните елементи на главната фасада са запазени почти в цялост. Подменени са изцяло прозорците в сградата. На фасадата към двора и калканните външни стени е положена топлоизолация.

През 2010 г. по програма за финансова помощ и мониторинг на Агенцията за хората с увреждания, в главната музейна сграда на РЕМ - Пловдив (къщата на Аргир Куюмджиоглу) е реализиран проект, с който успешно е осигурен достъп за хора в неравностойно положение в прилежащата среда и до всички експозиционни нива на сградата - архитектурен и художествен паметник от национално значение.


Проектно предложение за южната фасада

Новото планово и пространствено решение за преустройство и адаптация на къщата на Невена Атанасова за музейна и обслужваща функция ще бъде реализирано, като се запази оригиналната композиционна идея за симетрия на плана по оста главен вход, фоайе и стълбище в къщата, с цел възстановяване на автентичните й характеристики.

Ще бъде възстановено оригинално съществувалото стълбище, свързващо главният вход на къщата с първия етаж на къщата, разрушено при предишно преустройство в сградата.

При реставрацията на фасадите на къщата ще бъдат направени проучване и разкривки за следи на оригиналното й оцветяване.  При липса на данни ще бъде приложено цветно решение в унисон с архитектурните характеристики на сградата архитектурен паметник и в контекста на съвременния колорит на уличния пейзаж.

Съществуващият главен вход, през който ще се осъществява основния достъп и контрол на посетителите на музея, ще се запази. Ще бъде обособен магазин за сувенири и рекламни материали на Етнографския музей, който ще е със самостоятелен вход към улицата. Входът на фасадата към двора ще се запази като бъдещ алтернативен вход за зареждане на хранилищата на музея, връзка с дворното пространство и като евакуационен изход. 


Проектно предложение за северната фасада 

С бъдещата пространствена и планова организация на вътрешните пространства на сградата следва да постигне функционално съдържание на  приземния етаж, който ще е с обслужваща за музея функция и няма да бъде достъпен за посетители. 

Първият етаж ще бъде отворен за посетители и на нивото му ще се организират: пространство за експозиция тип „открит фонд“; помещение, оборудвано като учебен център за традиционните музейни работилници и работа на Музея с деца и ученици; офис и санитарни възли. 

Пространствата на представителния втори етаж на къщата след преустройство ще се предостави изцяло за музейна експозиция, като се осигури централен вход-изход за посетителите.

На подпокривния етаж, който е с обслужващи функции, ще се организират хранилища за експонати. След реновацията му ще се запазят две от съществуващите хотелски стаи за гости на музея. 


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки