Експерти по горите: Съхненето на дъбовите насаждения и полезащитните горски пояси ще продължи и тази година


Експерти по горите: Съхненето на дъбовите насаждения и полезащитните горски пояси ще продължи и тази година
Снимката е илюстративна
09 Март 2023, Четвъртък


Вижте още подробности за лесопатологична прогноза за страната

Автор: Десант

На заседание на Националната комисия по лесозащита бяха обсъдени проведените лесозащитни мероприятия през 2022 г. и прогнозите на трите лесозащитни станции за очакваните нападения от болести и вредители за настоящата година.

Като сериозен проблем за горите и през 2023 г. експертите посочват уврежданията в иглолистните гори, следвани от съхненето на полезащитните горски пояси в Североизточна България и дъбовите насаждения в Източна България. Според членовете на комисията, проблемът със съхненето ще продължи и през настоящата година в резултат на наблюдаваните трайни изменения на климата. 

След направените обследвания, през 2023 г. специалистите планират лесозащитни мероприятия на обща площ 215 000 дка, което е 24 % от всички сигнализирани горски територии с увреждания през 2022 г. и едва 2,3 % от общата горска територия на страната. За останалите площи, мероприятия са извършени през миналата година или уврежданията не налагат лесозащитна намеса.

Заради очакваното силно обезлистване от борова процесионка и ръждива борова листна оса е предвидено въздушно пръскане на обща площ от 14 000 дка на територията на ЛЗС София и ЛЗС Пловдив. Мероприятията се извършват срещу новоизлюпените гъсеници на боровата процесионка през есента и на листната оса през пролетта.

В широколистните гори основен вредител се очертава гъботворката, срещу която ЛЗС Варна предвижда биологична борба на площ от 5700 дка. Мероприятието ще бъде извършено в слабо нападнати гори от средата на м. март с цел ограничаване и превенция. 

Срещу фитопатогенни гъби и увреждания от абиотични фактори, както и за създаване на здрав посадъчен материал и млади култури, лесозащитната прогноза предвижда наземна химична борба на обща площ от 3300 дка, механична борба на 2600 дка и сечи на обща площ от 189 000 дка в цялата страна. Според специалистите, извеждането на санитарна и принудителна сеч е безалтернативна мярка след увреждане на стъблата на дърветата.

По време на заседанието се коментира усвояването на падналата дървесина в резултат на ветровала, причинил щети в горски територии на Смолянско през м. септември миналата година. Инж. Асен Карабов, заместник-директор на Южноцентрално държавно предприятие информира, че до момента са усвоени около 25% от пострадалата дървесина.

Препоръката на учените от Института за гората е извозването на падналата дървесина или обелването на оставащата в гората, е да стане преди заселването на корояда през пролетта.   

Утвърдената лесопатологична прогноза за страната ще бъде качена в раздел Документи, а отчетите на трите лесозащитни станции ще бъдат публикувани в Лесозащитни новини на интернет страницата на Изпълнителна агенция по горите.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки