Правят възстановка на учебна стая в сливенското текстилно училище


Правят възстановка на учебна стая в сливенското текстилно училище
Снимка: Национален музей на текстилната индустрия
08 Март 2023, Сряда


Реконструкцията е част от изложбата „Макети на съоръжения и машини от текстилното производство“ и ще бъде открита на 24 март

Автор: Десант

Възстановка на учебна стая в сливенското текстилно училище от 1910 г. ще бъде показана в Музея на текстилната индустрия, съобщиха от културния институт, цитирани от БТА.

Реконструкцията е част от изложбата „Макети на съоръжения и машини от текстилното производство“, посветена на 140-годишния юбилей на училището, чийто приемник днес е Професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“. Тя е подредена в залата за временни изложби на музея и ще бъде официално открита на 24 март от 11 часа.

По повод годишнината музеят обяви и кампания за събиране на документи и предмети, свързани с историята на текстилното училище в града, което поставя началото на професионалното образование в България. То е поставено в Сливен с първите образователни курсове по вапцарство и тъкарство.

Постъпилите вещи ще бъдат предложени за включване в музейните фондове. От музея призовават някогашните ученици, преподаватели, служители или работници в училището да предоставят запазени снимки, курсови и дипломни работи, униформи, учебници и други предмети, свързани със средното текстилно образование.

Събраните артефакти ще спомогнат за съхраняване паметта за най-старото професионално школо у нас и неговата история.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки