Представят „Русенският окръжен съд пред съда на времето“


Представят „Русенският окръжен съд пред съда на времето“
08 Март 2023, Сряда


Презентацията на русенския музей е посветена на 80 години от откриването на Съдебната палата в дунавския град

Автор: Десант

„Русенският окръжен съд пред съда на времето“ е презентацията, която ще направи Кремена Тодорова, уредник в отдел „Нова история“ на Регионален исторически музей – Русе в четвъртък, 9 март, от 18.00 ч. в залата за временни изложби на русенския Екомузей с аквариум.

В първите месеци след Освобождението Русе става седалище на Апелативен съд. Поради липсата на собствена сграда институцията често променя местонахождението си. Известно време той се намира в Доходното здание на братя Корабови на ул. „Николаевска“, а по-късно в банката на братя Симеонови на ул. „Александровска“.

През 1927 г. Русенската община дарява на фонд „Съдебни сгради“ парцелът срещу Опълченския паметник. Строежът на Съдебната палата се извършва в периода 1929-1939 г. Архитект на сградата е Пенчо Койчев.

Презентацията е част от изложбата „Русенският окръжен съд през съда на времето“ посветена на 80 години от откриването на Съдебната палата.

Експозицията е изготвена от Регионален исторически музей – Русе по поръчка на Окръжен съд – Русе. Нейни автори са Мариана Димитрова и Кремена Тодорова.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки